Суђење бившим полицијским инспекторима оптуженим за шверц дроге

Небојша Томашевић
Суђење бившим полицијским инспекторима оптуженим за шверц дроге

Бањалука - Бивши полицијски инспектор Огњен Стијак (34) из Костајнице јуче је у бањалучком Окружном суду на почетку поновљеног суђења за шверц наркотика казао да је трочлано судско вијеће пријавио дисциплинском судији Високог судског и тужилачког савјета због кршења његових права.

Након расправе њега и његовог адвоката Маринка Бркића са судским вијећем, суђење није ни одржано јер се други оптужени, такође бивши полицијски инспектор Срђан Радуловић (34) из Бањалуке, није појавио на рочишту.

- Радуловић је доставио медицинске налазе и извјештај психијатра као доказ да је спријечен да дође. Вијеће сматра да нема оправдања за недолазак, па ће бити издата наредба Судској полицији за његово принудно довођење на сљедеће рочиште - казала је предсједница судског вијећа Сњежана Кудрић.

Стијак и Радуловић били су правоснажно осуђени на 16 и по година затвора због организованог шверца наркотика. Стијак је добио пет и по, а Радуловић 11 година робије. Пресуду Врховног суда РС овом двојцу укинуо је Уставни суд БиХ због повреде права на правично суђење. Након тога, Врховни суд је предмет вратио бањалучком Окружном суду на ново суђење, уз обавезу да буду саслушани свједоци Славко Ђурић и Горан Бошњак.

Републички тужилац Живана Бајић јуче је за сљедеће рочиште предложила саслушање нових свједока, тужиоца Младена Митровића, некадашњег шефа у Специјалном тужилаштву Дарка Илића и истражиоца Дубравка Кременовића. Стијак се успротивио саслушању нових, али и старих свједока, а његов приговор одбило је вијеће. Реагујући на то, Стијак је рекао да вијеће може све, да одбије приговор, али и да га истуче.

- Ми Вас да истучемо? Очекивали смо да буде обратно. Врховни суд РС дао је упутства које доказе морамо провести и које свједоке поново саслушати - казала је члан судског вијећа и предсједник суда Марија Аничић-Згоњанин.

Након бурне расправе, трочлано вијеће ипак је изашло у сусрет Стијаку те је сљедећи претрес заказало за 8. октобар. Он је вијеће замолио да суђење не заказује прије октобра јер иде у иностранство да ради. За ту тврдњу није предочио доказе гдје и шта ради. Он је у суду рекао да је након што му је укинута пресуда тражио од министра унутрашњих послова РС да се врати на посао полицијског инспектора који је раније обављао.

Адвокат против новинара

Адвокат Маринко Бркић на самом почетку суђења обрушио се на новинаре тражећи да суд забрани да прате суђење.

- Извјештаји су раније били необјективни на штету мог клијента Огњена Стијака - казао је Бркић.

Његовом захтјеву није удовољено, а члан судског вијећа и предсједник суда Марија Аничић-Згоњанин казала је да његово незадовољство може бити и субјективно.

- Присуство медијима биће дозвољено, сем у оним случајевима гдје то закон забрањује. Можда је и друга страна незадовољна, а ако медији гријеше, можете поднијети тужбу - казала је Марија Аничић-Згоњанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана