Суђење Врбањцу и Ђузелу: Онесвијестили младића и оставили га да умре

Небојша Томашевић
Суђење Врбањцу и Ђузелу: Онесвијестили младића и оставили га да умре

Бањалука - Живот Небојше Којића (37) из Модриче, којег су претукли Мирко Врбањац Кинез (28) из Кнежева и Ален Ђузел Алкац (29) из Бањалуке, био је угрожен јер је у бесвјесном стању лежао у снијегу на температури од минус 11 степени Целзијуса, изјавио је у бањалучком Окружном суду специјалиста судске медицине Жељко Каран.

Врбањац и Ђузел оптужени су за покушај убиства Којића, којег су напали и претукли у јануару 2017. године око 1.35 часова у улици Патријарха Макарија Соколовића код бањалучке џамије Ферхадије.

- Прегледом медицинске документације утврдио сам да је Небојша Којић задобио тешке повреде главе и лица. То директно није било опасно по његов живот, али с обзиром на чињеницу да је пронађен у бесвјесном стању и у снијегу на ниској температури, могло је да дође до потхлађивања, односно да се смрзне - појаснио је Каран на почетку суђења оптуженима.

Према оптужници Врбањац и Ђузел прво су се посвађали с Којићем и његовим другом Дејаном Стокућом у кафићу “Небеска кафана”, а затим су их напали када су изашли на улицу.

Врбањац је први насрнуо на Којића и више пута га ударио песницом у главу, оборио на асфалт те док је лежао више пута шутнуо ногом у главу. Ђузел је за то вријеме насрнуо на Стокућу и ударио га више пута песницом, а у нападу му се убрзо придружио Врбањац те су га њих двојица отјерали. Док је Стокућа бјежао од насилника, Којић се придигао са тла, али су га насилници опет напали и оборили. Шутирали су га ногама по глави и цијелом тијелу и онесвијестили. Док је он лежао беспомоћно Ђузел му је из џепа извукао новчаник и из њега узео 30 марака. Послије тога насилници су побјегли и оставили Којића да лежи у снијегу на минус 11 степени Целзијуса. Претученог младића у бесвјесном стању пронашли су полицајци З. К. и Р. Љ. Ж., који су га одвезли у болницу и тако му спасили живот.

Оптужени Врбањац познат је по чињењу кривичних дјела и 2011. године осуђен је за разбојништво, а казну за то је већ издржао.

Ђузелов адвокат Живко Бојић истакао је да његов брањеник тврди да од Којића није узео новац. Бранилац Врбањца Марица Ћулум је казала да њен клијент негира оптужбе које су му стављене на терет.

Докази

Тужилац Саша Лаботић је истакао да оптужницу против Мирка Врбањца и Алена Ђузела заснива на изјавама седам свједока и бројим материјалним доказима те видео-снимку догађаја.

- Цијели напад су снимиле камере видео-надзора џамије Ферхадије. Прегледом снимака види се комплетан догађај и јасно се може разазнати шта се дешава - казао је Лаботић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана