Suđenje Čauševiću: Provedena neprofesionalna istraga

Srna
Suđenje Čauševiću: Provedena neprofesionalna istraga

Sarajevo - U nastavku iznošenja završnih riječi, odbrana Harisa Čauševića, optuženog za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine, danas je istakla da je postupak istrage u ovom predmetu proveden krajnje neprofesionalno i nezakonito.

Branilac Ifet Feraget rekao je da je optužnica napisana "vrlo opširno i pripovjedački" i da ne zna za šta je Čaušević optužen jer mu se ne stavlja na teret tvrdnja tužioca da je postupao sa namjerom da ubije nekog policajca.

On je naveo da su svjedočili policajci koji nisu znali ništa krucijalno vezano za događaj što, kako je kazao, dokazuju službene zabilješke, te da  nije saslušan nijedan od 10 specijalaca koji su uhapsili Čauševića. 

U svojoj završnoj riječi Feraget se osvrnuo na izjave svakog svjedoka, a najviše vremena posvetio je svjedoku Aldinu Glišiću koji je promijenio iskaz, te svjedoku pokajniku Adnanu Haračiću, koji dijele ćeliju u Kazneno-popravnom zavodu Zenica. 

Feraget je ukazao da je Sud dva puta odbio dokaze odbrane bez valjanog objašnjenja, te da se svjedoci odbrane nikada nisu odazivali na prvi poziv, što "ukazuje da je neko na njih vršio uticaj".

"Odbrana nikada nije dobila vještačenje internet komunikacije, a to je jedan od ključnih dokaza kojim bi bio doveden u pitanje kredibilitet svjedoka pokajnika Adnana Haračića", rekao je Feraget.

On tvrdi da je video-zapis sa uviđaja u trajanju od 30 minuta, koji im je naknadno dostavljen, prethodno "izmanipulisan" i znatno skraćen, da je odbrana samo dobila izvode iz nalaza vještaka informatičara Nezira Skorupana koji idu u prilog optužnici, te da su dobili samo minut i po video nadzora pošte koja je snimana cijelu noć.

Feraget je ukazao i na dva pretresa kuće Harisa Čauševića koja smatra nezakonitim jer su izvršena bez prisustva branilaca i bez zvanične naredbe Suda, te dodao i da su svi tada pribavljeni dokazi nezakoniti.

Prema njegovim riječima, tokom ovog postupka nisu se neposredno izveli svi navedeni dokazi, zbog čega je i ukinuta prvostepena presuda. 

On je dodao da je ovaj proces trebao početi čitanjem optužnice, što nije učinjeno jer je predsjedavajuća Sudskog vijeća u tom periodu Azra Miletić kazala da za to nema potrebe.

"Tokom samog postupka optužnica je pretrpjela dvije izmjene, a nismo čuli nijednu tezu na osnovu čega je Tužilaštvo to učinilo", naveo je Feraget i dodao da je optužnica promijenjena na štetu optuženog.

On će sutra u 9.00 časova nastaviti sa iznošenjem završnih riječi, nakon čega će se i optuženi Čaušević obratiti Sudskom vijeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana