Sud potvrdio optužnicu protiv bivšeg ministra policije RS

nezavisne.com
Sud potvrdio optužnicu protiv bivšeg ministra policije RS

Banjaluka - Protiv Radislava Jovičića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS, te Aleša Majkića, direktora banjalučke firme "Optel", potvrđena je optužnica, koja ih tereti za veliku štetu nanesenu MUP-u RS tokom pokušaja nabavke opreme za potrebe policije.

Jovičić je, kako stoji u optužnici, znao da "Optel" posluje s gubitkom, ali je ipak zaključio i potpisao ugovor o nabavci opreme za radio-vezu s tom firmom, koju je zastupao Majkić.

 "Po osnovu tog ugovora je MUP RS avansno platio opremu 260.445 KM, a oprema nije isporučena i za MUP RS je nastupila šteta u tom iznosu", piše u optužnici.

Potom je, dodaje se, 2014. godine Majkić, u svojstvu dužnika, zaključio sporazum o vansudskom poravnanju s MUP-om, kojeg je zastupao Jovičić, a radi povrata svote uplaćene kao avans u iznosu od 302.640 KM.

To se, kako je pojašnjeno, odnosi na avans u iznosu od 260.445 KM, plus zateznu kamatu. "U namjeri da sebi pribavi protivpravnu korist,

Majkić je izdao četiri bjanko potpisane i ovjerene mjenice radi obezbjeđenja potraživanja MUP-a RS, iako je znao da za izdate mjenice nema pokriće", piše u optužnici.

Kada se podvuče crta, sudeći po optužnici, Jovičić je nesavjesno postupao u vršenju službe, iako je bio svjestan da usljed toga može nastupiti veća šteta.

"Stoga je za drugog nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 50.000 KM, a Majkić je u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist izdao mjenice, iako je znao da nemaju pokriće, pa je time pribavio imovinsku korist u iznosu koji prelazi 10.000 KM", navodi se u optužnici.

Optužnica Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koju je potvrdio banjalučki Osnovni sud, Jovičića tereti za nesavjestan rad u službi, a Majkića za izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića.

 Bivši ministar unutrašnjih poslova RS ostao je pri svom ranijem stavu - da ne komentariše postupak koji se protiv njega vodi.

"Nema smisla da išta komentarišem. Neka se završi postupak i neka institucije odrade svoj dio posla", rekao je Jovičić za "Nezavisne", dok s Majkićem nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana