Суд потврдио оптужницу против бившег министра полиције РС

nezavisne.com
Суд потврдио оптужницу против бившег министра полиције РС

Бањалука - Против Радислава Јовичића, бившег министра унутрашњих послова РС, те Алеша Мајкића, директора бањалучке фирме "Оптел", потврђена је оптужница, која их терети за велику штету нанесену МУП-у РС током покушаја набавке опреме за потребе полиције.

Јовичић је, како стоји у оптужници, знао да "Оптел" послује с губитком, али је ипак закључио и потписао уговор о набавци опреме за радио-везу с том фирмом, коју је заступао Мајкић.

 "По основу тог уговора је МУП РС авансно платио опрему 260.445 КМ, а опрема није испоручена и за МУП РС је наступила штета у том износу", пише у оптужници.

Потом је, додаје се, 2014. године Мајкић, у својству дужника, закључио споразум о вансудском поравнању с МУП-ом, којег је заступао Јовичић, а ради поврата своте уплаћене као аванс у износу од 302.640 КМ.

То се, како је појашњено, односи на аванс у износу од 260.445 КМ, плус затезну камату. "У намјери да себи прибави противправну корист,

Мајкић је издао четири бјанко потписане и овјерене мјенице ради обезбјеђења потраживања МУП-а РС, иако је знао да за издате мјенице нема покриће", пише у оптужници.

Када се подвуче црта, судећи по оптужници, Јовичић је несавјесно поступао у вршењу службе, иако је био свјестан да усљед тога може наступити већа штета.

"Стога је за другог наступила имовинска штета која прелази износ од 50.000 КМ, а Мајкић је у намјери да себи прибави противправну имовинску корист издао мјенице, иако је знао да немају покриће, па је тиме прибавио имовинску корист у износу који прелази 10.000 КМ", наводи се у оптужници.

Оптужница Окружног јавног тужилаштва Бањалука, коју је потврдио бањалучки Основни суд, Јовичића терети за несавјестан рад у служби, а Мајкића за издавање чека и средстава безготовинског плаћања без покрића.

 Бивши министар унутрашњих послова РС остао је при свом ранијем ставу - да не коментарише поступак који се против њега води.

"Нема смисла да ишта коментаришем. Нека се заврши поступак и нека институције одраде свој дио посла", рекао је Јовичић за "Независне", док с Мајкићем нисмо успјели ступити у контакт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана