Straživuk udvaranje sudiji završio prijetnjama

Nebojša Tomašević
Straživuk udvaranje sudiji završio prijetnjama

Banjaluka - Gdje si, ljubavi, čekam te, napisao je Siniša Straživuk (50) iz Banjaluke sudiji banjalučkog Okružnog suda Snježani Kudrić (56) u jednoj od poslatih poruka.

Nakon ovakve “ljubavne”, uslijedile su i prijeteće poruke, pa je tako u jednoj Straživuk naveo: Šta je, frka, prepala si se? Sve znam, gdje ti radi kćerka, a onim s logordom daću devetku. Sve ću vas pobiti”. Poruke je u banjalučkom Okružnom sudu pročitao republički tužilac Slobodan Ćelić, koji je i zatražio jednomjesečni pritvor Straživuku, koga tereti za napad na sudiju i javnog tužioca.

On je istakao da pomenute poruke, ali i drugi dokazi, ukazuju na to da je osumnjičeni počinio djelo za koje ga terete.

- Prilikom njegovog hapšenja kod njega je pronađena u autu bejzbol palica, a u džepu čakija. Takođe je pronađeno i više mobilnih telefona. Nisu pronađeni predmeti kojim je prijetio ubistvom sudiji - kazao je tužilac Ćelić.

Pojasnio je da pritvor traži zbog bojazni da bi osumnjičeni mogao da utiče na svjedoke ili saučesnike ili ponoviti krivično djelo.

Straživuk je sudiji slao poruke 3. novembra od 15 do 22 časa, a kako saznajemo, o njoj je znao sve, gdje živi, gdje joj radi kćerka i druge podatke. Poruke joj je slao putem “Viber” aplikacije na kojoj je, umjesto njegove, fotografija reklame za toalet-papir “perfeks”, na kojoj navodno piše: “Ovo je posljednja opomena”. To je, kaže izvor blizak istrazi, sudija mogla da shvati kao dodatnu prijetnju.

Straživuk je istakao da se udvarao sudiji, te da je sve bila šala i da joj nije prijetio.

- Sve ovo je shvaćeno drugačije i nije bilo nikakve prijetnje. Čak me je u jednoj poruci pitala: “Je li ovo udvaranje ili prijetnja?” Rekao sam - udvaranje. Nemam saučesnika u ovome, a sve sam slao sa svog telefona - kazao je Straživuk.

On nije decidno kazao odakle mu broj sudije Kudrić, već je istakao da taj broj ima posljednjih godinu dana.

Nezvanično saznajemo da je prilikom hapšenja kod Straživuka pronađena ceduljica sa brojem telefona sudije Kudrić. Taj  rukopis biće vještačen da se utvrdi ko je pisao.

Straživukov advokat Nikola Tomašević istakao je da ne postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni počinio djelo za koje ga tereti tužilaštvo.

- Tvrdnja da je on to uradio zasniva se samo na prijavi oštećene sudije. Iz iskaza osumnjičenog, a i sadržine samih poruka, može se zaključiti da se radi o udvaranju, a ne prijetnji. Osim toga, i druga strana je odgovarala na poruke, a njih je tužilac, izgleda, zanemario. Treba uporediti poruke obiju strana i onda iznijeti zaključak da li se radi o prijetnji ili nečemu drugom - kazao je Tomašević.

Istakao je da je, osim toga, sporno dopisivanje bilo 3. novembra, a sudija je to prijavila tek dan kasnije u popodnevnim časovima. Sudija za prethodni postupak banjalučkog Okružnog suda Srđan Forca nakon razmatranja zahtjeva tužilaštva i žalbe odbrane odredio je juče jednomjesečni pritvor Straživuku.

Siniša Straživuk optužen je u predmetu “Trezor” zbog sumnje da je je bio dio sedmočlane organizovane grupe koja je od 2008. do 2011. godine počinila više razbojništava na području Banjaluke, Prijedora i Kneževa. Terete ih da su ukrali gotovo dva miliona maraka. Između ostalog, optuženi su i za pljačku 1.035.230 KM iz Komercijalne banke u centru Banjaluke. U ovom predmetu, osim njega, na optuženičkoj klupi su Miloš Mrđan (43), Jovica Karać (43), Tomislav Knežević (43), Željko Pavlović (41), kao i Đorđe Ćulum (38) i Aljoša Galić (30).

Ovo je drugi slučaj prijetnji sudiji Kudrić, koja važi za jednog od najboljih i koja vodi neke od najtežih slučajeva organizovanog kriminala. Milko Šarčević (22) iz Doboja nedavno je optužen upravo zbog prijetnji sudiji Kudrić i protiv njega se vodi sudski proces. On je 16. jula, nakon što mu je izrečena presuda kojom je osuđen na pet godina zatvora zbog šverca droge, u službenom vozilu sudske policije kazao: “Snježo je**ću ti majku, je*** ti Banjaluku”, a zatim istakao “Snježana Kudrić, ubiću te i silovati kada izađem iz zatvora”.

Gušenje na suđenju

Tokom ročišta za određivanje pritvora osumnjičeni Siniša Straživuk juče se požalio da ima zdravstvenih problema, pa su morali reagovati i ljekari Službe hitne pomoći.

Tokom saslušanja on je rekao da se osjeća loše i da ga nešto guši. Međutim, ročište nije prekidano. Sudija Srđan Forca izdao je naredbu da bude pozvana Služba hitne pomoći kako bi utvrdili njegovo zdravstveno stanje. Ekipa je veoma brzo stigla pred Okružni sud i u prostorijama za zadržavanje osumnjičenih i optuženih lica ljekari su pregledali osumnjičenog i utvrdili da nije ništa ozbiljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana