Stravično čedomorstvo u Krševini kod Foče: Zadavila tek rođenog sina

Sanja Amidžić
Stravično čedomorstvo u Krševini kod Foče: Zadavila tek rođenog sina

Foča - Senada Kršo (19) iz Krševine kod Foče uhapšena je i predata Okružnom tužilaštvu u Trebinju zbog sumnje da je u avgustu ove godine nakon porođaja ubila svog tek rođenog sina.

Kršo je na saslušanju policiji priznala da se porodila 14. avgusta i da je novorođenče zadavila, nakon čega je tijelo zakopala u blizini porodične kuće u pomenutom selu.

Kako saznajemo, ona je inspektorima otkrila i ime oca djeteta. Policija je pregledom terena pronašla mjesto gdje je beba zakopana, nakon čega je po nalogu Osnovnog suda u Foči izvršen uviđaj i ekshumacija.

Izvor blizak istrazi kazao je da je tijelo bebe bilo u fazi raspadanja.

- Pronađene su samo kosti lobanje i pojedini dijelovi tijela koji će biti poslati na DNK analizu s ciljem potvrđivanja priče osumnjičene, pola djeteta, kao i to ko je otac novorođenčeta - kazao je izvor "Glasa Srpske".

Dodao je da ne postoje indicije da je Kršo psihički nestabilna osoba te da najvjerovatnije nije u pitanju bila ni neželjena trudnoća.

Prema pričama, koje su se juče mogle čuti u Krševini, djevojka je neko vrijeme imala mladića sa kojim je bila u vezi, tako da se sumnja da je on otac djeteta.

- Često je u selu viđana sa momkom. Ljetos joj je bio primjetan poveći stomak, zbog čega se u selu govorilo da je trudna. Međutim, niko to nije mogao sa sigurnošću reći, ali sad kad sam čula za ovo šta je uradila ostala sam u šoku - kazala je jedna od mještanki Krševine, koja nije željela da joj objavimo ime.

Dodala je da djevojka u Krševini živi sa roditeljima.

U Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, navodeći inicijale osumnjičene, kazali su da S. K. terete za ubistvo djeteta pri porođaju.

- Nakon kompletiranja predmeta osumnjičena je u dalje postupanje predata Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju - kazali su u CJB Istočno Sarajevo.

Psiholog Aleksandar Milić objasnio je da se čedomorstvo pojavljuje sa postporođajnim depresijama odnosno sa izrazitom narušenosti psihičkog stanja.

- Kada govorimo o periodu od 24 časa nakon porođaja tu nastaju psihičke promjene i tada su osobe u stanju smanjene uračunljivosti, zbog čega nemaju dovoljno psiholoških mehanizama da izvrše uvid u trenutno stanje. Javljaju se određene tenzije. Porodilje osjećaju sopstvenu ugroženost, zbog čega su prinuđene da se rasterećuju i oslobađaju takvog stanja, usljed čega dolazi do nepromišljenog ponašanja - kazao je Milić.

Dodao je da takvom stanju uvijek prethode određene neprilagođenosti, teškoće, socijalni ispadi, loš status i druge pojave koje dovode do promjena kod ljudi.

- Takve promjene predstavljaju rizikofaktore koji se mogu uočiti i na šta se mora obratiti pažnja, ali i reagovati kako bi bila spriječena pojava ovakvih slučajeva - kazao je Milić.

Ubistva beba

- Sanja Bogojević iz Trnjana kod Doboja početkom ove godine osumnjičena je da je 2015. godine usmrtila svoju tek rođenu bebu. Za smrt njenih još dvoje novorođenčadi optužena je njena majka Vojkana Bogojević.

- Dragana Grbić iz Prijedora osumnjičena je da je 2013. godine usmrtila novorođenče i sakrila ga ispod kreveta gdje je leš i pronađen.

- Dragana Grbić iz Prijedora osumnjičena je da je i 2011. godine nakon neželjene trudnoće ubila svoju tek rođenu bebu i njeno tijelo zakopala u korito rijeke Majčevac.

- Nermina Bajrović iz Sarajeva je 2011. u selu Zamršten kod Foče nožem izbola svog tek rođenog sina. Njegovo tijelo bacila je u poljski toalet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana