Stolac: Zaplijenjena droga vrijedna 280.000 KM

Nebojša Tomašević
Stolac: Zaplijenjena droga vrijedna 280.000 KM

Mostar - Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona u posljednjih deset dana zaplijenila je drogu vrijednu 280.000 maraka i veću količinu oružja i municije.

- Pod istragom zbog šverca droge i oružja je devet osoba - rečeno je juče na konferenciji za novinare MUP-a HNK u Mostaru.

U policiji su istakli da ne mogu da otkrivaju identitet osumnjičenih, jer istraga još nije završena.

Portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić pojasnio je da su droga i oružje zaplijenjeni u odvojenim akcijama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Najviše droge zaplijenjeno je u kući M. Č. (53) u selu Borojevići kod Stoca.

- Kod te osobe je pronađeno devet kilograma marihuane koja je bila zapakovana u devet manjih pakovanja. Ranije smo kod jednog osumnjičenog iz ove opštine pronašli pet kilograma marihuane - rekao je Marić.

Dodao je da je osim u Stocu policija drogu i oružje pronašla na području Neuma i Čapljine.

- U Neumu je pretresen jedan, a u Čapljini tri objekta osumnjičenih osoba. Pronađene su veće količine marihuane iz domaćeg uzgoja i više vrsta vojnog naoružanja sa municijom. Zaplijenili smo puškomitraljez, automatsku i pušku M-48, kao i puške "fal" i "tompson", te dva ručna bacača "zolja" i ručnu bombu - naglasio je Marić.

Prema njegovim riječima u akciji pronalaska droge i oružja učestvovalo je više pripadnika MUP-a HNK i specijalne policije.

Osim na području Hercegovine, posljednjih dana zaplijenjene su određene količine droge u Sarajevu i Bijeljini. Sarajevska policija juče je uhapsila Ratka Koblara, Muhameda Lelu i Saliha Hujića zbog posjedovanja i omogućavanja uživanja droge. Kod njih je pronađena manja količina spida i marihuane. Policija Bijeljine 20. decembra privela je N. I. iz ovog grada nakon što je kod njega pronašla skoro 90 grama marihuane. Oko 34 grama je nađeno kod njega, a 46 pretresom njegove kuće.

Cijene

U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona su pojasnili da su tokom ove akcije utvrdili da se kilogram skanka na veliko prodavao za oko 5.000 marka.

- Narko-dileri su na ulici gram skanka naplaćivali po 20 maraka. S druge strane, ulični dileri su 50 grama nabavljali po cijeni od oko 400 maraka - kazao je izvor blizak istrazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana