Štela odšetao iz suda prije izricanja kazne

Nebojša Tomašević
Štela odšetao iz suda prije izricanja kazne

Zagreb - Nekadašnji haški osuđenik zbog ratnih zločina Vinko Martinović Štela pobjegao je iz Županijskog suda u Zagrebu prije nego što mu je u četvrtak izrečena kazna od sedam godina zatvora za ubistvo Mostarke Jasmine Đukić.

Sumnja se da je Štela pobjegao u BiH jer u Mostaru ima prijavljeno prebivalište, a u Hrvatskoj je živio u posljednje vrijeme. U Ministarstvu pravde BiH u petak su kazali da nisu zvanično obaviješteni o bijegu Martinovića i da o tome nemaju nikakva zvanična saznanja.

Mediji u Hrvatskoj prenijeli su da je Vinko Martinović Štela nadmudrio policiju i išetao iz zagrebačkog suda. On je u sudu bio sve do 14 časova, kada je sudsko vijeće zaključilo raspravu i odlučilo da se povuče kako bi donijelo presudu. Martinović je prije vraćanja vijeća u sudnicu izašao, a policajci ga nisu ni mogli uhapsiti jer nije bio osuđen, niti mu je bio određen pritvor. Prema zakonu, nije ni bio obavezan da bude na izricanju presude.

Pitanje je da li će Martinović, i ako bude uhapšen, moći da bude izručen Hrvatskoj jer posjeduje državljanstvo BiH.

Presuđenom ratnom zločincu četiri puta je suđeno zbog ubistva Mostarke. Štela je na prvom suđenju tokom 1998. godine bio osuđen na osam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta. U ponovljenom procesu oslobođen je optužbi zbog nedostatka dokaza. Nakon toga je izručen u Hag, gdje je osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine. Nakon odslužene dvije trećine kazne u januaru 2012. izašao je iz zatvora u Italiji. Dva mjeseca kasnije uhapšen je i ponovno pritvoren zbog ubistva Đukićeve u Mostaru. Zatim mu je u julu 2012. godine počelo ponovljeno suđenje, u kojem je Tužilaštvo ublažilo optužbu iz koje je izbrisana odredba da je zločin počinio iz koristoljublja. Prema prvoj optužnici on je Đukićevu ubio kako bi se domogao njenog stana i prodao ga. U izmjenama je to izbačeno. Ponovljeno mu je suđenje i opet je oslobođen. Posljednje, četvrto suđenje počelo je u oktobru ove godine nakon što je drugu oslobađajuću presudu ukinuo Vrhovni sud Hrvatske.

Potjernica

Martinovićev advokat Ivan Stanić kazao je da će za njegovim branjenikom biti raspisana potjernica.

- Osuđen je na više od pet godina zatvora, pa mu po sili zakona uz presudu mora biti određen pritvor - kazao je Stanić.

Da je dočekao izricanje presude, Šteli bi bile stavljene lisice na ruke, jer prema zakonima u Hrvatskoj osobi kojoj se izrekne kazna od pet ili više godina automatski se određuje pritvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana