Старцу деценија робије због убиства

Небојша Томашевић
Старцу деценија робије због убиства

Бањалука - Никола Шормаз (67) из Бањалуке осуђен је у бањалучком Окружном суду на десет година затвора због убиства суграђанина Божидара Рогића (80), којег је избо ножем.

Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавао судија Пане Гаврић и које је овом приликом Шормаза обавезало да плати трошкове судског поступка.

Оптужени Шормаз бранио се са слободе и није се појавио на изрицању пресуде. Према пресуди, он је Рогића избо ножем 17. јула прошле године, након краће свађе у близини шаховског игралишта иза Спортске дворане "Обилићево" у бањалучкој улици Царице Милице.

Усљед задобијених повреда, након операције код Рогића је дошло до компликација и запаљења трбушне дупље, па је преминуо десет дана након напада. У пресуди се наводи да је Шормаз кобног дана дошао са штапом на поменуто игралиште у улици Царице Милице и напао Рогића, који је сједио на клупи.

Рекао му је: "Смио си доћи" и опсовао "мамицу". Тад је замахнуо на њега штапом, али је Рогић успио да му га отме и поломи. Након тога су се потукли, а раздвојила су их тројица младића који су случајно наишли. Шормаз је тада сјео на клупу и послије краћег времена из торбице извадио чакију, те пришао поново Рогићу који је стајао, а затим га убо у раме и стомак. Образлажући пресуду судија Гаврић је казао да је суд цијенио све околности и начин убиства, те да сматра да је казна адекватна.

- Као олакшавајуће за оптуженог суд је узео чињеницу да није осуђиван и да се коректно понашао на суду. Отежавајуће околности су упорност у чињењу кривичног дјела и начин његовог извршења - казао је судија Гаврић.

Током суђења утврђено је да су Шормаз и убијени Рогић раније имали сукоб. Рогић је раније испричао да је Шормаз, којег он тада није знао, дошао до врата његове гараже и лупао штапом по њима, те га напао када је он изашао да види шта се дешава.

Шормаз је раније у суду изјавио да га је Рогић први напао и да га он не би убио да то није тако било. На питање судије да ли се каје, он је само рекао: "То не бих урадио да ме није напао."

Жалба

Бранилац оптуженог Николе Шормаза, адвокат Живко Бојић, најавио је жалбу на пресуду коју ће упутити Врховном суду Републике Српске.

- Сматрам да је казна превисока, с обзиром на све околности и доказе - рекао је Живко Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана