Starac nožem izbo beskućnika

Goran Obradović
Starac nožem izbo beskućnika

Banjaluka - Dragan Janjetović (63) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je pokušao da ubije beskućnika Predraga Stojčića (51) u krugu Javne ustanove "Dom za starija lica" u Banjaluci.

Do napada je došlo u četvrtak oko 20.20 časova ispred prihvatne stanice koja se nalazi u okviru pomenute ustanove.

Tada je Janjetović nožem prvo po licu isjekao Stojčića, a zatim ga ubo u vrat, presjekao mu glavnu arteriju i povrijedio jednjak. Stojčić je ostao živ zahvaljujući pribranosti i brzoj reakciji glavne medicinske sestre, koja je odmah pritrčala i pokušala da zaustavi krvarenje. Ubrzo je stigla Hitna pomoć i on je prevezen u Klinički centar, gdje je zadržan na ličenju.

Poslije napada Janjetović je pobjegao, ali ga je policija uhapsila iste noći oko 22 časa i tom prilikom kod njega je pronašla nož na preklop kojim je izbo Stojčića.

Prema nezvaničnim informacijama, obojica su ranije odslužili duže zatvorske kazne i moguće je da su se tokom boravka u zatvoru sukobili. Prilikom napada Janjetović je bio pijan.

- Janjetović je bio 2005. godine u Okružnom sudu u Banjaluci osuđen na osam godina zatvora zbog ubistva komšije i tu kaznu je odležao, a i Stojčić je više puta bio u zatvoru zbog raznih krivičnih djela - rekao je naš izvor.

On je dodao da se tokom saslušanja u policiji Stojčić branio ćutanjem i nije htio da govori o motivu napada, ali se pretpostavlja da je to njihov sukob odranije.

Direktor JU "Dom za starija lica" Vinko Lolić rekao je da je Janjetović korisnik ove ustanove od 2011. godine, kada je doveden iz Centra za socijalni rad Banjaluka.

- Janjetović je dobar čovjek i ovdje nikada nije pravio nikakve probleme. Čak smo ga jedno vrijeme postavili da radi u portirnici. Beskućnik Stojčić je u našu prihvatnu stanicu došao 25. avgusta ove godine na privremeni boravak - istakao je Lolić.

On je dodao da je znao da su obojica odslužili zatvorske kazne, ali pri smještanju u ovu ustanovu oni moraju donijeti potvrdu od psihijatra da su sposobni da žive u kolektivu sa drugim osobama.

- Ne znam koji je motiv njihovog sukoba, a o svemu me je obavijestio portir. Njih dvojica su bili ispred prostorija ustanove i čuvari i medicinske sestre su samo začuli jauke - istakao je Lolić.

Dodao je da je glavna medicinska sestra reagovala veoma pribrano i hrabro, i odmah pritrčala da pomogne Stojčiću.

- Istog trenutka su pozvali Hitnu pomoć, koja je došla za manje od dva minuta. Zahvaljujući reakcijama glavne sestre i ekipe Hitne pomoći spasen je život Stojčića - pojasnio je Lolić.

Prema njegovim riječima, u petak su mu iz bolnice javili da je Stojčić stabilno i da nije životno ugrožen.

Stanari

Stanari JU "Dom za starija lica" istakli su da su u šoku i da ne znaju šta je bilo Draganu Janjetoviću da pokuša ubiti Predraga Stojčića.

- Već dvije godine živim u ovoj ustanovi, gdje je i Janjetović. Nikada nije pravio probleme, često je pomagao i zaposlenima, ali nije ni pričao o svojoj prošlosti. Stojčić je prije nekoliko dana došao u centar i nisam ga poznavala - rekla je jedna od stanarki doma.

Stanje

Nakon što je uboden nožem, Predrag Stojčić je vozilom Hitne pomoći prevezen u Univerzitetsku bolnicu - Kliničkog centra Banjaluka.

- Pacijent je zadobio povredu vrata i oštećenje grkljana i krvnih sudova. Za sada je njegovo stanje stabilno, a sve dalje prognoze su neizvjesne - rekao je načelnik Klinike za anesteziju i intezivno liječenje dr Darko Golić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana