Старац ножем избо бескућника

Горан Обрадовић
Старац ножем избо бескућника

Бањалука - Драган Јањетовић (63) из Бањалуке ухапшен је због сумње да је покушао да убије бескућника Предрага Стојчића (51) у кругу Јавне установе "Дом за старија лица" у Бањалуци.

До напада је дошло у четвртак око 20.20 часова испред прихватне станице која се налази у оквиру поменуте установе.

Тада је Јањетовић ножем прво по лицу исјекао Стојчића, а затим га убо у врат, пресјекао му главну артерију и повриједио једњак. Стојчић је остао жив захваљујући прибраности и брзој реакцији главне медицинске сестре, која је одмах притрчала и покушала да заустави крварење. Убрзо је стигла Хитна помоћ и он је превезен у Клинички центар, гдје је задржан на личењу.

Послије напада Јањетовић је побјегао, али га је полиција ухапсила исте ноћи око 22 часа и том приликом код њега је пронашла нож на преклоп којим је избо Стојчића.

Према незваничним информацијама, обојица су раније одслужили дуже затворске казне и могуће је да су се током боравка у затвору сукобили. Приликом напада Јањетовић је био пијан.

- Јањетовић је био 2005. године у Окружном суду у Бањалуци осуђен на осам година затвора због убиства комшије и ту казну је одлежао, а и Стојчић је више пута био у затвору због разних кривичних дјела - рекао је наш извор.

Он је додао да се током саслушања у полицији Стојчић бранио ћутањем и није хтио да говори о мотиву напада, али се претпоставља да је то њихов сукоб одраније.

Директор ЈУ "Дом за старија лица" Винко Лолић рекао је да је Јањетовић корисник ове установе од 2011. године, када је доведен из Центра за социјални рад Бањалука.

- Јањетовић је добар човјек и овдје никада није правио никакве проблеме. Чак смо га једно вријеме поставили да ради у портирници. Бескућник Стојчић је у нашу прихватну станицу дошао 25. августа ове године на привремени боравак - истакао је Лолић.

Он је додао да је знао да су обојица одслужили затворске казне, али при смјештању у ову установу они морају донијети потврду од психијатра да су способни да живе у колективу са другим особама.

- Не знам који је мотив њиховог сукоба, а о свему ме је обавијестио портир. Њих двојица су били испред просторија установе и чувари и медицинске сестре су само зачули јауке - истакао је Лолић.

Додао је да је главна медицинска сестра реаговала веома прибрано и храбро, и одмах притрчала да помогне Стојчићу.

- Истог тренутка су позвали Хитну помоћ, која је дошла за мање од два минута. Захваљујући реакцијама главне сестре и екипе Хитне помоћи спасен је живот Стојчића - појаснио је Лолић.

Према његовим ријечима, у петак су му из болнице јавили да је Стојчић стабилно и да није животно угрожен.

Станари

Станари ЈУ "Дом за старија лица" истакли су да су у шоку и да не знају шта је било Драгану Јањетовићу да покуша убити Предрага Стојчића.

- Већ двије године живим у овој установи, гдје је и Јањетовић. Никада није правио проблеме, често је помагао и запосленима, али није ни причао о својој прошлости. Стојчић је прије неколико дана дошао у центар и нисам га познавала - рекла је једна од станарки дома.

Стање

Након што је убоден ножем, Предраг Стојчић је возилом Хитне помоћи превезен у Универзитетску болницу - Клиничког центра Бањалука.

- Пацијент је задобио повреду врата и оштећење гркљана и крвних судова. За сада је његово стање стабилно, а све даље прогнозе су неизвјесне - рекао је начелник Клинике за анестезију и интезивно лијечење др Дарко Голић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана