Србац: Рачуновођа присвојио синдикалне и паре за екскурзије

Небојша Томашевић
Србац: Рачуновођа присвојио синдикалне и паре за екскурзије

Бањалука - Бивши рачуновођа Основне школе "Јован Јовановић Змај" у Српцу Саша Стојковић пријављен је Окружном тужилаштву у Бањалуци због сумње да је школу оштетио за око 26.000 марака.

Он је до сада у више наврата пријављиван за проневјере, а против њега је у фебруару подигнута оптужница да је незаконито присвојио 104.000 марака.

Према новом извјештају, Стојковићу полиција ставља на терет да је од 2009. до 2015. године у више наврата неовлашћено подизао новац са текућег рачуна школске Синдикалне организације. За подизање новца користио је бјанко налоге за исплату новца које су потписали представници организације. У те налоге је без икаквих одлука Синдиката уносио неистините податке и са школског рачуна у банци подизао новац. На тај начин себи је присвојио 22.123 марке. Осим тога, осумњичен је да се неовлашћено послужио новцем намијењеним за уплату једној туристичкој агенцији ради организације екскурзије ђака. Ријеч је о 3.858 марака, које су му биле повјерене у оквиру обављања послова. Стојковића полиција терети да је починио кривична дјела проневјера, послуга и фалсификовање или уништавање службене исправе.

Против њега је полиција 2015. године поднијела извјештај и за злоупотребу службеног положаја или овлашћења. Према том извјештају он је од 1. новембра 2010. до 31. маја прошле године прекорачио границе свог овлашћења, јер приликом обрачуна плата није уписивао податке о радницима који су на боловању, породиљском и неплаћеном одсуству. На тај начин оштетио је буџет РС за близу 71.000 КМ.

Због неправилног и незаконитог обрачуна плата против њега је и подигнута оптужница у фебруару ове године. Према тој оптужници он је за раднике школе који су били на одсуству или боловању од Министарства просвјете и културе РС узимао пуне плате, а радницима је на рачуне уплаћивао умањене. Та дјела је починио од 1. јануара 2010. до 31. маја 2015. године и тако укупно присвојио 104.000 КМ.

Превара

Против власника предузећа "Еко-систем" из Добоја Дијане Ј. поднесен је извјештај Окружном тужилаштву, који је терети за пословну превару тешку око 68.000 марака. Она је осумњичена да је преварила предузеће "Бијелић петрол" из Добоја, с којим је закључила уговор о куповини нафтних деривата. Испоручену робу није плаћала редовно, па је с "Бијелић петролом" закључила уговор да ће дугове исплатити у ратама. Међутим ни тај уговор није испоштовала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана