Specijalcima i saradniku ukinuta presuda

N. T.
Specijalcima i saradniku ukinuta presuda

Banjaluka - Vrhovni sud RS ukinuo je prvostepenu presudu trojici bivših pripadnika Specijalne jedinice policije i njihovom saradniku kojom su bili osuđeni na ukupno 42 godine zatvora za pljačku oko 616.000 KM na autoputu Banjaluka - Gradiška.


Sudije Vrhovnog suda utvrdike su da je u postupku vođenom pred sudskim vijećem Okružnog suda u Banjaluci došlo do bitnih povreda krivičnog postupka i naložile da suđenje bude ponovljeno.

Vrhovni sud RS razmatrao je 18. januara žalbe na presudu bivšim specijalcima Vladanu Maliću i Goranu Parašu iz Banjaluke i Aleksandru Popoviću iz Kotor Varoša koji su u prvostepenom postupku osuđeni na po 11 godina zatvora i suvlasniku auto-kuće "Kvatro" Olegu Bandi iz Banjaluke koji je dobio devet godina.
Odbrana optuženih zatražila je od Vrhovnog suda da ih oslobodi krivice ili da odbaci optužbu protiv njih. Branioci smatraju da je načinjeno puno propusta, da su nezakonito prikupljani dokazi, a pod znak pitanja je stavljena i nadležnost prvostepenog suda. Advokati četvorice osuđenih zatražili su od Vrhovnog suda i da im ukine pritvor.
U ovom slučaju bivši specijalci Goran Janjuz iz Kozarske Dubice i Željko Inđić iz Bratunca osuđeni su ranije na po pola godine zatvora na osnovu sporazuma o priznanju krivice u sklopu kojeg su pristali i da svjedoče protiv optužene četvorke. Bivši radnik agencije "Sektor sekjuriti" Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša osuđen je na osnovu istog aranžmana sa tužilaštvom na tri godine zatvora.
Pljačka se dogodila 22. septembra 2015. godine kada je "audijem A6" presretnuta kolona vozila "Sektor sekjuritija" na autoputu Banjaluka - Gradiška u blizini Cerovljana, a zatim napadnuta iz vatrenog oružja poslije čega su odneseni koferu sa novcem.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana