Specijalci ostavili zolju na mjestu pljačke

Nebojša Tomašević
Specijalci ostavili zolju na mjestu pljačke

Banjaluka - Specijalci MUP-a Republike Srpske i njihovi saradnici koji su optuženi da su na autoputu Banjaluka - Gradiška oteli oko 617.000 KM iz vozila agencije "Sektor sekjuriti", na mjestu pljačke ostavili su brojne tragove, među kojima i ručni raketni bacač "zolju".

Ovo su pokazali materijalni dokazi koje je republički javni tužilac Živana Bajić juče predočila u banjalučkom Okružnom sudu na nastavku suđenju optuženima.

Za spektakularnu pljačku novca Unikredit banke nedaleko od Cerovljana kod Nove Topole Tužilaštvo tereti suspendovane pripadnike Specijalne jedinice MUP-a RS Vladana Malića (32) i Gorana Paraša (27) iz Banjaluke, bivšeg pripadnika te jedinice Aleksandra Popovića (29) iz Kotor Varoša i suvlasnika auto-kuće "Kvatro" Olega Bandu (30). Osim njih u pljački su učestvovali i suspendovani specijalci Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice i Željko Inđić (27) iz Bratunca, kao i bivši radnik agencije "Sektor sekjuriti" Danijel Kuzmić (30) koji su priznali krivicu.

Tokom jučerašnjeg suđenja tužilac Bajić u Sudu je predočila nekoliko desetina dokaza, među kojima su i zapisi o uviđaju, pretresima vozila i drugih prostorija koje su koristili optuženi. Prema zapisniku o uviđaju, na mjestu pljačke pronađen je ručni raketni bacač "zolja", više čaura ispaljenih iz automatskih pušaka i prazni koferi za novac.

- Pretresom "audija" koji su koristili pljačkaši i kojim su pobjegli pronađeni su brojni dokazi sa kojih je i uzet DNK trag. Između ostalog, pronađena je i flašica od vode "akva viva" i kese u kojima je bio novac. Pretresom kuće u kojoj su zajedno stanovali optuženi Paraš i osumnjičeni Inđić pronađen je 41 metak, a u Paraševoj sobi kapa fantomka - objasnila je Bajićeva.

Iz zapisnika o pronalasku oružja, koji je Bajićeva takođe dostavila sudu, vidi se da je na jednoj od pronađenih pušaka koju su optuženi koristili bilo urezano ime "Goran".

Tužilaštvo je kao svjedoka pozvalo i oca osumnjičenog Gorana Janjuza, Milana, ali je on iskoristio zakonsko pravo i odbio da svjedoči.

Spektakularna pljačka novca Unikredit banke počinjena je 22. septembra prošle godine. Optuženi su tada zelenim "audijem A6" presreli i napali kolonu vozila "Sektor sekjuritija". Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera sa 617.000 maraka. Tokom pljačke došlo je do pucnjave, a povrijeđen je i radnik "Sektor sekjuritija" Đurađ Bajić kada su hici probili vjetrobransko blindirano staklo na vozilu. Tokom istrage pronađeno je 12.000 evra, automobil i oružje korišćeno u pljački.

Suđenje je u jednom momentu bilo nakratko prekinuto zbog manjih zdravstvenih tegoba sudije Olge Pantić. Ona je napustila sudnicu i vratila se nakon pet minuta te nastavila sa radom.

Čuvar novca

Svjedok Tužilaštva Darko Kušljić potvrdio je da mu je rođak, osumnjičeni za pljačku Danijel Kuzmić, mjesec prije nego što je uhapšen 14. januara dao na čuvanje dva bunta novca.

- Trebalo je da čuvam pare do njegove slave Jovanjdana, 20. januara. Međutim, ta dva bunta su kod mene bila svega 24 časa, jer su me ujutro pozvali iz Tužilaštva i rekli da pare potiču iz krivičnog djela. Nisam znao odakle mu toliki novac i koliko ga uopšte ima. Pare sam dobrovoljno predao i nakon brojanja utvrđeno je da ima 198 novčanica po 50 evra - kazao je Kušljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana