Специјалац слободан због застаре дјела

Небојша Томашевић
Специјалац слободан због застаре дјела

Бањалука - Бивши специјалац МУП-а Републике Српске Остоја Савић (36) из Бањалуке ослобођен је оптужби у Врховном суду РС да је у мају 2008. године Раденку Стојановићу званом Рађа помогао да побјегне након пљачке 1,073 милиона КМ из трезора бањалучке Балкан инвестмент банке.

- Судско вијеће је након одлуке Уставног суда БиХ закључило да је у овом случају дошло до застаре кривичног дјела. Због тога је одбачена оптужба против Савића - рекла је  секретар Врховног суда РС  Јелена Деспотовић.

Ову одлуку Врховни суд је донио послије неколико поновљених суђења и укинутих пресуда у посљедњих девет година.

Савић је посљедњи пут осуђен у Врховном суду РС на три мјесеца затвора 19. маја 2014. године. Ову пресуду укинуо је Уставни суд БиХ 15. фебруара ове године и наложио Врховном суду РС да донесе нову одлуку.

Савић, који је био командир "А тима" Специјалне јединице МУП-а РС, због помагања пљачкашу до сада је два пута  осуђиван, а једном ослобађан. Први пут је осуђен у бањалучком Окружном суду у децембру 2008. године на пет мјесеци затвора. Врховни суд је уважио жалбу његове одбране и укинуо ту пресуду. На поновљеном суђењу у Врховном суду 26. маја 2009. године утврђено је да у радњама Савића није било кривичног дјела, па је он ослобођен. На ову пресуду жалбу је уложило тужилаштво, па је одржано ново суђење на којем су Савићу изречена три мјесеца затвора.

Према оптужби која је сада одбачена, Савић је након што је Стојановић украо новац из трезора банке, путем телефона ступио у контакт са Латифом Рамићем из Санског Моста са којим је договорио пребацивање и смјештај пљачкаша у овај град. Стојановића су ухапсили припадници МУП-а ФБиХ 29. јуна 2008. године и он је тада рањен приликом покушаја бјекства.

Стојановић

Раденко Стојановић Рађа, који је у вријеме пљачке био вођа смјене у Служби обезбјеђења Балкан инвестмент банке, 25. септембра 2009. године осуђен је на десет година затвора послије признања кривице на главном претресу у Окружном суду. Он је новац украо 25. маја 2008. године. Приликом хапшења он је рањен. Украдени новац није пронађен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана