Službenici Vlade Brčko koristili lažne diplome

N. T.
Službenici Vlade Brčko koristili lažne diplome

Brčko - Bivši radnici Odsjeka za obrazovanje i Odsjeka za javnu bezbjednost u Vladi Brčko distrikta Zijad Kurtalić (40) i Melvudin Hasikić (38) optuženi su za falsifikovanje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Protiv njih je optužnicu podiglo Tužilaštvo Brčko distrikta, a potvrdio je Osnovni sud Brčko distrikta.

Hasikića i Kurtalića terete da su nabavili i prilikom zapošljavanja u Vladi Brčko distrikta upotrijebili falsifikovana svjedočanstva o završenoj srednjoj školi.

Navodeći njihove inicijale iz Tužilaštva Brčko distrikta   saopšteno je da je Kurtalić osumnjičen da je nabavio i koristio falsifikovanu diplomu Mješovite srednje škole Srebrenik, a Hasikić je posjedovao falsifikovanu diplomu o stečenom zvanju mašinskog tehničara u Tehničkoj školi "Kosta Abrašević" u Šapcu. Kurtalića terete da je krivična djela počinio 2011, a Hasikić 2013. godine.

Oni su optuženi da su svjesno navodili službenike Vlade da ovjeravanjem kopija lažnih diploma potvrde neistinit sadržaj, te da lažne podatke o njihovoj školskoj spremi unesu u radne knjižice. Osim toga, optuženog Hasikića sumnjiče da je na osnovu lažne diplome pribavio rješenje o nostrifikaciji inostrane školske isprave.

Tužilaštvo Brčko distrikta do sada je od početka godine optužilo devet osoba zbog upotrebe falsifikovanih dokumenata o školskoj spremi u lokalnim organima javne uprave. Istraga se vodi u još sedam od ukupno 23 slučaja falsifikovanja diploma koje su prijavili iz Vlade Brčko distrikta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana