Šestočlanoj porodici 13 godina robije

Nebojša Tomašević
Šestočlanoj porodici 13 godina robije

Tuzla - Admir Jusufović (34) zvani Petak, njegova majka i nevjenčana supruga, te brat, snaha i sinovac osuđeni su u Kantonalnom sudu u Tuzli na 13 godina i osam mjeseci zatvora zbog šverca droge.

Jusufović je dobio četiri godine i deset mjeseci, a njegov brat Demir Jusupović (38) četiri godine i šest mjeseci zatvora. Ostali članovi Admirove grupe, majka Ferida Jusupović (62) i nevjenčana supruga Alma Ćatibušić (32), te snaha Smilja Čančarević (32) i bratić Aldin Jusupović (20) dobili su po godinu i mjesec zatvora.

Prema presudi Admir je unutar porodice organizovao grupu za šverc narkotika i rukovodio je svim poslovima. Ova grupa je od jula 2017. do aprila 2018. godine švercovala veće količine marihuane, kokaina, spida i ekstazija. Narkotike je nabavljao Admir od određenih osoba iz Sokoca i u drugim mjestima te ih je predavao ostalim članovima svoje grupe koji su imali različite uloge. Neki su tu drogu vagali i prepakivali, a drugi prodavali većem broju osoba na području Kalesije i drugih mjesta u Tuzlanskom kantonu.

Nakon izricanja presude Kantonalni sud u Tuzli svima je ukinuo pritvor, jer smatra da ta mjera nije neophodna. Petočlana grupa iza rešetaka je provela 10 mjeseci, a sve je uhapsila tuzlanska kriminalistička policije u aprilu prošle godine. Tada je pretreseno šest lokacija na području Tuzle i Kalesije i tom prilikom su pronađeni spid, veća količina novca, dva pištolja, digitalna vaga, mobilni telefoni, automobili, 16 motornih pila, pet trimera, deset kosačica, 12 bušilica, aparat za varenje i kompresor. Policija u Kalesiji je u februaru lani pretresla i vozila osobe koja je dostavljala marihuanu za ovu grupu, te je u automobilu pronađeno više od jednog kilograma ove droge.

Admir i njegov brat odranije su poznati policiji, dok ostali članovi nemaju kriminalni dosije. Braća su hapšena zbog šverca narkotika, a Admir je 2010. godine teško ranjen u pucnjavi u Kalesiji. U januaru ove godine lopovi su pokušali da mu ukradu skupocjeni BMW.

Tuzlansko tužilaštvo je saopštilo da će se na presudu žaliti Vrhovnom sudu FBiH nakon što dobiju njen pismeni otpravak.

Greška u prezimenu

Osumnjičeni Admir Jusufović ima različito prezime od majke Feride Jusupović i brata Demira zbog greške prilikom upisivanja imena u matičnoj službi u Kalesiji.

- Kada se rodio, u matičnu knjigu je greškom napisano da se preziva Jusufović, a ne, kao njegovi članovi porodice Jusupović. To nikada nije ni ispravio - rekao je izvor blizak istrazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana