Шесет ухапшених у УСК због малверзација у здравству

nezavisne.com
Шесет ухапшених у УСК због малверзација у здравству

Бихаћ- Припадници Федералне управе полиције и Министарства унутрашњих послова УСК ухапсили су данас по наредби Тужилаштва УСК десет особа на подручју Бихаћа и Цазина због сумње да су починили организовани криминал.

Из Тужилаштва УСК наведено је како су ухапшене особе с иницијалима С. О., Ш. А., А. Р., М. И., С. М., А. М., А. О., Н. К., С. М. и О. Г.

Незванично сазнајемо како је ријеч о лијечницима, те бившим и садашњим запосленицима Завода за здравствено осигурање УСК.

Ухапшенима се на терет ставља злоупотреба положаја или овлаштења, превара у пословању, кривотворење службених исправа те овјеравање неистинитог садржаја и прање новца.

„Истрага се води и против два правна лица која се баве производњом ортопедских помагала и фармацеутских производа и они су одговорни за наведена кривична дјела због пропуштања дужног надзора од стране управљачких тијела над законитошћу рада привредних друштава и због противправног располагања имовинском користи која је прибављена извршењем кривичног дјела", рекла је Асима Хускић-Курјаковић, портпарол Тужилаштва УСК.

По налогу ове институције претресене су службене просторије, станове и куће у којима осумњичени имају пријављено боравиште, како би се прибавила документација која ће послужити као доказ у даљем кривичном поступку. Према незваничним информацијама, власници фирми која продају ортопедска помагала, у сарадњи с неколицином лијечника су током 2012. родине правили рецепте и прослијеђивали их на овјеравање Заводу за здравствено осигурање УСК. Рецепти су прављени на имена пацијената без њиховог знања и сагласности, након чега су поменуте фирме наплаћивале ортопедска помагала од ЗЗО УСК иако та помагала нису ни продата.

Занимљиво је како је фиктивно наплаћивање извођено за 20 посто вишу цијену од економске те је на тај начин ова организирана криминална скупина остварила за сада још неутврђену, али велику, имовинску корист.

Током истраге испитан је велики број свједока и оштећених пацијената чија су имена зкоупотребљена у овим незаконитим пословима.

Послије криминалистичке обраде ухапшени су предати на даље поступање Тужилаштву УСК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана