Sarajevski Boni i Klajd dobili 36 godina robije

Nebojša Tomašević
Sarajevski Boni i Klajd dobili 36 godina robije

Sarajevo - Berjamin Kubat (34) i Sanela Bešić (30) iz Sarajeva osuđeni su na ukupno 36 godina robije zbog razbojništva tokom kojeg su usmrtili staricu Nasihu Aljiljaj (87) i pljačke Safeta Glavovića u Sarajevu.

Kubatu je u sarajevskom Kantonalnom sudu izrečena kazna od 20, a Bešićevoj 16 godina zatvora.

Presudu je izreklo sudsko vijeće kojem je predsjedavao sudija  Jasenko Ružić. On je kazao da će oboma u izrečenu kaznu biti uračunato vrijeme koje su proveli u pritvoru od 16. maja 2014. godine. Istakao je da je sud osuđenima produžio pritvor.

Prema presudi, Kubat i Bešićeva su 14. maja 2014. godine upali u stan Nasihe Aljiljaj, opljačkali je i na smrt pretukli. U presudi se navodi da su oni do njenog stana u sarajevskoj ulici Semira Frašte došli pješice i da su joj pozvonili na vrata. Kada im je otvorila, Kubat ju je odmah uhvatio rukama oko tijela i stavio ruku na usta, a zatim odnio i spustio na pod u dnevnom boravku naslonivši se tijelom na nju. Bešićeva je za to vrijeme zaključala vrata. Marame koje su ponijeli sa sobom stavili su starici u usta, a zatim zavezali šal. Stavili su joj povez preko očiju i oko ruku. Tukli su je po glavi i cijelom tijelu i davili je zahtijevajući da im preda novac. Od nanesenih povreda i zbog svezane marame koja joj je zatvorila disajne puteve nesrećna žena je preminula. Oboje su potom izvršili premetačinu  stana, gdje su pronašli kožni novčanik iz kojeg su uzeli 220 maraka. Pored toga, uzeli su još i: dezodorans, parfem, dva prstena i naušnicu, nakon čega su pobjegli.

Sarajevski Boni i Klajd, kako su ih prozvali, 30. aprila  2014. godine opljačkali su Safeta Glavovića. I njemu su prvo pozvonili na vrata stana, a kada im je otvorio, Kubat je prema njemu usmjerio nož i odgurnuo, ga pa su svi ušli u stan. Bešićeva je zaključala vrata, a Kubat je Glavovića oborio na krevet držeći ga za ruku i vrat. Za to vrijeme njegova saučesnica je žrtvi zavezala noge šalom koji su donijeli sa sobom. Kubat ga je staklenom flašom udario u glavu. Razbojnici su zatim ispreturali stvari u stanu i ukrali 700 maraka i dva mobilna telefona.

U obrazloženju presude sudija Ružić je naveo da je vijeće prilikom izricanja kazni optuženima posebno cijenilo  težinu djela.

- Ta težina se ogleda u činjenici da je napadnuta starica preminula jer su joj bili začepljeni usta i nos. Optuženi su pri tome iskazali upornost i svirepost. Bili su pripremljeni za izvršenje, nosili su sa sobom marame. Bešićeva je djelimično poznavala staricu i mislili su da ima novca. Slično je bilo i u slučaju pljačke Glavovića. Izrečene kazne su u skladu sa težinom počinjenih djela - istakao je sudija Jasenko Ružić. 

Okolnosti

U presudi se navodi da je vijeće prilikom izricanja kazni kao otežavajuću okolnost za Berjamina Kubata uzelo to što je više puta osuđivan. Sudija Jasenko Ružić naveo je da je Kubat sam kazao da je osuđivan više od 30 puta.

- Za optuženog Kubata vijeće nije našlo olakšavajuće okolnosti, dok je za njegovu saučesnicu olakšavajuće cijenjeno priznanje djela. Kao otežavajuće za nju je uzeta  ranija osuđivanost zbog djela koje ima veze sa drogom - istaknuto je u presudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana