Сарајевски Бони и Клајд добили 36 година робије

Небојша Томашевић
Сарајевски Бони и Клајд добили 36 година робије

Сарајево - Берјамин Кубат (34) и Санела Бешић (30) из Сарајева осуђени су на укупно 36 година робије због разбојништва током којег су усмртили старицу Насиху Аљиљај (87) и пљачке Сафета Главовића у Сарајеву.

Кубату је у сарајевском Кантоналном суду изречена казна од 20, а Бешићевој 16 година затвора.

Пресуду је изрекло судско вијеће којем је предсједавао судија  Јасенко Ружић. Он је казао да ће обома у изречену казну бити урачунато вријеме које су провели у притвору од 16. маја 2014. године. Истакао је да је суд осуђенима продужио притвор.

Према пресуди, Кубат и Бешићева су 14. маја 2014. године упали у стан Насихе Аљиљај, опљачкали је и на смрт претукли. У пресуди се наводи да су они до њеног стана у сарајевској улици Семира Фраште дошли пјешице и да су јој позвонили на врата. Када им је отворила, Кубат ју је одмах ухватио рукама око тијела и ставио руку на уста, а затим однио и спустио на под у дневном боравку наслонивши се тијелом на њу. Бешићева је за то вријеме закључала врата. Мараме које су понијели са собом ставили су старици у уста, а затим завезали шал. Ставили су јој повез преко очију и око руку. Тукли су је по глави и цијелом тијелу и давили је захтијевајући да им преда новац. Од нанесених повреда и због свезане мараме која јој је затворила дисајне путеве несрећна жена је преминула. Обоје су потом извршили преметачину  стана, гдје су пронашли кожни новчаник из којег су узели 220 марака. Поред тога, узели су још и: дезодоранс, парфем, два прстена и наушницу, након чега су побјегли.

Сарајевски Бони и Клајд, како су их прозвали, 30. априла  2014. године опљачкали су Сафета Главовића. И њему су прво позвонили на врата стана, а када им је отворио, Кубат је према њему усмјерио нож и одгурнуо, га па су сви ушли у стан. Бешићева је закључала врата, а Кубат је Главовића оборио на кревет држећи га за руку и врат. За то вријеме његова саучесница је жртви завезала ноге шалом који су донијели са собом. Кубат га је стакленом флашом ударио у главу. Разбојници су затим испретурали ствари у стану и украли 700 марака и два мобилна телефона.

У образложењу пресуде судија Ружић је навео да је вијеће приликом изрицања казни оптуженима посебно цијенило  тежину дјела.

- Та тежина се огледа у чињеници да је нападнута старица преминула јер су јој били зачепљени уста и нос. Оптужени су при томе исказали упорност и свирепост. Били су припремљени за извршење, носили су са собом мараме. Бешићева је дјелимично познавала старицу и мислили су да има новца. Слично је било и у случају пљачке Главовића. Изречене казне су у складу са тежином почињених дјела - истакао је судија Јасенко Ружић. 

Околности

У пресуди се наводи да је вијеће приликом изрицања казни као отежавајућу околност за Берјамина Кубата узело то што је више пута осуђиван. Судија Јасенко Ружић навео је да је Кубат сам казао да је осуђиван више од 30 пута.

- За оптуженог Кубата вијеће није нашло олакшавајуће околности, док је за његову саучесницу олакшавајуће цијењено признање дјела. Као отежавајуће за њу је узета  ранија осуђиваност због дјела које има везе са дрогом - истакнуто је у пресуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана