Sa lažnom ličnom naučili njemački

Nevena Bunić
Sa lažnom ličnom naučili njemački

Banjaluka - Službenik Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS Aleksandar Kaurin (29) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je nabavljao lažne lične karte i organizovao prevare prilikom polaganja ispita iz njemačkog jezika, saznaje "Glas Srpske".

Prema nezvaničnim informacijama on je svojim poznanicima omogućio da na ispit izlaze sa lažnim ličnim kartama umjesto pravih kandidata kojima su bili potrebni sertifikati iz njemačkog jezika. Kandidati su za to plaćali 200 maraka,  a  kupovanjem sertifikata dobijali su šansu da se zaposle u zemljama EU.

Kaurina terete da je od maja do oktobra poznanicima D.D. (41) iz Banjaluke i Selmi Kahrić (25) iz Gradiške plaćao da izlaze na ispit umjesto osoba koje je trebalo da polažu. Sumnjiče ga da je prije polaganja ispita nabavio lažne lične karte od osobe iz Srbije koja se bavi falsifikovanjem dokumenata, a ispiti su polagani u Banjaluci i Doboju.

- Lične karte glasile su na ime onih koji je trebalo da polažu test, a fotografije na ovim dokumentima su bile od Kahrićeve i D.D., inače odličnih poznavaoca njemačkog jezika. Njih dvoje su uz priložene lične karte, polagali testove u centrima umjesto pravih kandidata, a svoje usluge su naplaćivali po 200 KM - objasnio je izvor blizak istrazi.

U Policijskoj upravi Banjaluka, rekli su, navodeći inicijale da osumnjičenu trojku terete za falsifikovanje isprava i da su cijeli slučaj rasvijetlili u akciji "Ispit".

- A. K. se sumnjiči da je putem društvene mreže kontaktirao državljanina Srbije i od njega naručio falsifikovane lične karte. Na osnovu njih je trebalo da se polaže ispit pred komisijom za dobijanje sertifikata o položenom ispitu njemačkog jezika, radi kvalifikacije i dobijanja radne dozvole u zemljama EU. D. D. i S. K. se sumnjiče da su polagali ispite i dobijali potvrde - naveli su u PU Banjaluka.

U Centru za učenje njemačkog jezika "Glosa" u Banjaluci rekli su da se ove prevare nisu desile u njihovoj ustanovi, te da testovi prolaze kroz nekoliko kontrola.

- Najznačajnije su one koje obavlja "Gete institut", a poslije toga i njemačka ambasada. Čula sam da je bilo dostavljanja lažnih sertifikata položenog ispita pri zahtjevima za dobijanje viza, a te prevare su i otkrivene. Takvi slučajevi su česti posljednjih godina - kazala je direktorica "Glosa centra" u BiH Adriana Švraka.

Dodala je da se dešavalo da kandidati zamijene lične karte pri polaganju ispita, ali su ubrzo bili razotkriveni.

- Naši predavači bi odmah uočili prevaru. Poslije toga prevaranti bi bili izbačeni sa ispita i dobili bi zabranu od pet godina da polažu test - rekla je Švraka.

Gimnazijalka

Osumnjičena za prevaru Selma Kahrić je kao saznajemo, jedno vrijeme živjela u Njemačkoj.

- Ona odlično poznaje njemački jezik. Pohađala je Katoličku gimnaziju u Banjaluci, gdje se iskazala u poznavanju ovog jezika - rekao je izvor "Glasa Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana