Sa 1,2 kilograma kokaina upali u klopku

Nebojša Tomašević
Sa 1,2 kilograma kokaina upali u klopku

Banjaluka - Mirče Kerkez (33), Srđan Velimirović (22) i iz Banjaluke, te Nikola Gajić (22) i Žarko Belenzda (40) iz Laktaša, koji su u nedjelju uhapšeni u policijskoj akciji "Ekspert", pali su prilikom prodaje 1,2 kilograma kokaina prikrivenim istražiocima MUP-a RS, saznaje "Glas Srpske".

Njih je policija pratila duže vrijeme i nakon što je potvrđeno da se bave švercom narkotika prikriveni istražioci su ostvarili kontakt s njima.

- Od njih su prvo kupovali manje količine droge kako oni ništa ne bi posumnjali, a zatim je dogovorena primopredaja kilograma kokaina. Osumnjičeni su pristali i tada im je pripremljena klopka. Cilj je inspektorima i bio da ih uhapse sa što većom količinom droge i utvrde gdje i kako oni to nabavljaju - rekao je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima kao vođa šverca narkoticima označen je Kerkez za koga u policiji sumnjaju da je imao jake veze u kriminalnim krugovima i izvan BiH. On je sa narkoticima uglavnom radio na veliko.

Saznajemo da je primopredaja droge dogovorena u blizini jezera u Trnu kod Laktaša. Osumnjičeni su uhvaćeni u policijsku zamku kada su donijeli narkotike na dogovoreno mjestu u banjalučkom naselju Lazarevo. Kako se saznaje  kokain je u "pasatu" dovezao Kerkez i prodao ga kupcu prikrivenom istražiocu za 70.000 KM. Tada su ga odmah opkolili inspektori i uhapsili, a ubrzo je uslijedilo i hapšenje njegovih saučesnika u švercu narkoticima.

Nakon hapšenja osumnjičeni Kerkez, Velimirović, Gajić i Belenzada predati su u banjalučko Okružno tužilaštvo.

- Osumnjičeni su uhapšeni su u zajedničkoj akciji tužilaštva i Uprave za organizovani i teški kriminal MUP-a RS. Teretimo ih za neovlašćenu proizvodnju i promet opojnih droga - saopšteno je i Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Dodaje se da će nakon ispitivanja tužilac odlučiti da li će za pomenutu trojicu tražiti pritvor ili ne.

MUP RS saopštio je da je u akciji "Ekspert" uhapsio četiri lica i da je tom prilikom zaplijenjeno 1,2 kilograma kokaina i 102 grama marihuane.

- U okviru akcije pretreseno je osam lokacija na širem području Banjaluke. Osim narkotika zaplijenjene su i vage, telefoni i druga sredstva - navedeno je u policijskom saopštenju u kojem se ne navodi više detalja.

Vrijednost zaplijenjenih narkotika u akciji "Ekspert" na crnom tržištu se procjenjuje  na više od 100.000 KM.

Saznajemo da su osumnjičeni Kerkez i Gajić ranije hapšeni su zbog raznih krivičnih djela, ali do sada nisu bili obuhvaćeni izvještajima za šverc narkoticima ili za teža krivična djela. Kerkez je 2011. godine hapšen zbog krađe telefona.

Marihuana

Policija je na osnovu informacija dobijenih od građana na području Petrova pronašla 4,2 kilograma marihuane. U Policijskoj upravi Doboj potvrdili su da su narkotici pronađeni na osnovu saradnje s građanima, ali nisu navodili detalje.

- U toku je istraga radi pronalaska lica koja se mogu dovesti u vezu sa pronađenom drogom - rekli su u policiji.

Prema nezvaničnim informacijama u okviru istrage privedeno je nekoliko lica na ispitivanje. Marihuana je bila zapakovana u nekoliko manjih paketa i bila je spremna za dalju prodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana