СИПА у КПЗ-у Зеница: Пекар и кувар крчмили брашно намијењено робијашима

nezavisne.com
СИПА у КПЗ-у Зеница: Пекар и кувар крчмили брашно намијењено робијашима

Зеница - У акцији “Колектив”, током које су полицајци Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) претресли Казнено-поправни завод (КПЗ) у Зеници, ухапшена су три лица, укључујући и пекара и кувара у том КПЗ-у, који су осумњичени за малверзације с набавкама брашна за потребе исхране у највећем затвору у БиХ.

То је “Независним” потврдио извор из зеничког КПЗ-а, који је истакао да се вјерује да су муљаже у режији те двојице радника трајале дуже вријеме.

“Пекар је, на примјер, наручивао брашно и оно је, у одређеним количинама, ишло на другу страну, односно није долазило до КПЗ-а. Можете мислити колико је камиона брашна долазило у зенички затвор. Али, од 20 камиона један или два би били одвучени на другу страну”, појашњава извор “Независних” из зеничког КПЗ-а.

У питању је, како додаје, брашно које се користи за потребе пекаре КПЗ-а, то јесте за исхрану осуђеника односно за ресторан друштвене исхране.

Како сазнајемо, руководство зеничког затвора, по сазнању да се малверзације догађају, одмах је о свему обавијестило надлежно тужилаштво и СИПА.

Директор затвора поручује да је он од првог дана руковођења објавио рат незаконитостима.

“Када сам дошао на мјесто директора КПЗ-а, одмах сам са свим упосленицима обавио разговор те их упозорио да нећу дозволити да се ради било шта противзаконито. Ко год је спреман да уради нешто незаконито, са мном ће имати обрачун, било да је у питању службено лице или осуђеник. Ја то све чистим”, казао је за “Независне” Реџо Кахрић, директор Казнено-поправног завода Зеница.

Из СИПА је у петак саопштено да су њихови припадници службене просторије Казнено-поправног завода у Зеници претресли на основу наредбе Општинског суда у Зеници.

“Циљ је прикупљање доказа о кривичним дјелима злоупотреба положаја или овлаштења те спречавање доказивања”, рекли су из СИПА.

Како су додали, за ухапшене се сумња да су поступали незаконито у поступку набавке, преузимања и складиштења робе за потребе Казнено-поправног завода у Зеници.

“При томе су, како се сумња, лажно приказивали стање и потрошњу робе, исправљали службене евиденције те покушали да сакрију и униште службене исправе и документацију, а све с циљем стицања противправне имовинске користи”, казали су из СИПА.

Како су додали, привремено је одузета разна документација, укључујући и робне картице, те документација која се односи на улазе и излазе робе, рачуне, отпремнице, требовање материјала и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана