Ријеке односе животе у Српској

Небојша Томашевић, Анита Јанковић-Речевић
Ријеке односе животе у Српској

Бањалука - Сезона купања у Српској и ове године почела је трагично па су ријеке од почетка јуна однијеле четири живота.

Само током протеклог викенда улазак у воду био је кобан за три особе из Бањалуке, Сребренице и Шипова. Прво је у суботу увече након што је скочио у Врбас у Бањалуци нестао П. М. (29), затим је у недељу у јутарњим часовима у Шипову у ријеци Плива пронађено тијело Душана Скопљака (59) који се такође утопио. Потреба за освјежењем била је кобна и за Дејана Андрића (20) из насеља Жути Мост код Сребренице који се у недјељу утопио у Дрини.

Према незваничним информацијама Андрић је кобног дана са другом препливавао Дрину.

- Успио је да се докопа обале у Србији, али је на повратку потонуо. Његово тијело пронађено је неколико стотина метара ниже на дну ријеке и извучено - рекао је извор близак истрази.

Проналазак мртвог Скопљака у Пливи у недјељу је изазвао пометњу у његову селу Ступна код Шипова. Неки од мјештана овог села сумњали су да је убијен па бачен у воду. Међутим обдукцијом је утврђено да се утопио и да нема елемената кривичног дјела. Није познато да ли је сам ушао у воду или му је позлило па је пао у ријеку.

Тијело несталог П. М. за кога се такође претпоставља да се утопио још није пронађено. Он је кобног дана био са друштвом на обали Врбаса гдје су роштиљали и купали се. Према ријечима очевидаца негдје око 18 часова ускочио је  у ријеку да се расхлади и од тада му се губи сваки траг. Сумња се да му је због хладне воде позлило и да је изгубио свијест. Јуче су у потрази за њим корито Врбаса претраживали и рониоци Специјалне јединице полиције МУП-а Српске, али до закључења овог броја  он није био пронађен.

Купање у Врбасу у Бањалуци почетком јуна било је кобно и за  држављанина Србије Дарка Тасића (40) из Врања. Он се утопио 2. јуна након што је скочио у Врбас да се окупа на плажи у Српским топлицама код Бањалуке. Његово тијело пронађено је тек неколико дана касније.

Смрт ових особа дио је вишегодишње црне статистике током сезоне купања на ријекама, језерима и разним другим  купалиштима.

Предсједник бањалучког ронилачког клуба "Бук" Борис Трнинић каже да је један од најчешћих разлога због којих се у води губи живот то што купачи прецијене своје пливачке способности.

- Искуства показују да се махом ради о лошим пливачима који не познају ријеку. Дешава се и да млади скачу у мутну воду, а да при томе не знају шта је вода нанијела, ударе главом у камен, стабло или бачене ствари, онесвијесте се и утопе - прича Трнинић.

Нагласио је да је често кобан страх и паника који обузму пливаче у тренутку када их понесе струја или вир.

- Лоши пливачи се углавном успаниче па их у ногама или рукама стегне грч. Док се боре, на површини се нагутају воде и потону. Препоручујем лошим пливачима и непливачима да освјежење траже у базенима или уређеним плажама које су обезбијеђене спасиоцима - каже Трнинић и истиче да су "дивља" купалишта само за изузетне пливаче.

Специјалиста ургентне медицине и шеф Едукативног центра у Служби хитне медицинске помоћи у Бањалучком дому здравља, Рената Хаџић  казала је да купачи који дуго бораве на сунцу не смију нагло улазити у воду. Она савјетује  да се прије купања обавезно поквасе руке и ноге, расхлади тијело, и тек тада полако крене да плива.

- Код прегријаности никако није препоручљиво нагло скакање у воду јер то може довести до изненадне хладноће, дрхтања, појаве грчева у ногама, тромости, поремећаја стања свијести. Може доћи до поремећаја рада срца и дисања у смислу успоравања тих функција, па чак и престанка рада - истиче докторица Хаџић и додаје да се не препоручује купање и пливање барем сат након оброка, употребе алкохола и опојних дрога.

Према њеним ријечима купање у хладној води се не препоручује ни болесницима са високим крвним притиском, поремећајем срчаног ритма, стањима послије можданог удара. Казала је и да купање у хладним ријекама не препоручује ни болесницима који болују од епилепсије, астматичарима, дијабетичарима, бебама и малој дјеци и трудницама у задњем тромјесечју трудноће.

Алкохол

Предсједник РК "Бук" Борис Трнинић истиче да утапање често зна бити изазвано и због превелике конзумације алкохола.

- Млади се често током врелих љетних дана окупе око ријека, роштиљају и пију. Чак и кад су свјесни да су лоши пливачи или непливачи након неколико пива се охрабре, уђу у ријеку, вода их понесе и усљед умањених физичких способности због алкохола заврше трагично - истакао је Трнинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана