Registrovala vozila bez plaćanja obaveza

Nebojša Tomašević
Registrovala vozila bez plaćanja obaveza

Banjaluka - Radnica preduzeća za posredovanje u registraciji vozila "Granolić" DOO Gordana Ernaut (29) iz Banjaluke osumnjičena je da je zloupotrebama tokom registracije više automobila nezakonito zaradila 5.340 maraka.

Ona je prilikom produžavanja važenja saobraćajnih dozvola na osnovu punomoći vlasnika automobila prilagala  neovjerene kopije uplatnica na ime plaćanja raznih poreza i naknada koje nikada nije platila. Ona je od njih uzimala novac za te naknade, ali ga je zadržavala za sebe.

Iz Centra javne bezbjednosti Banjaluka saopšteno je da je prevara otkrivena tokom policijske akcije "Uplatnica", koja je sprovođena više mjeseci, te da se Ernautova sumnjiči za zloupotrebu povjerenja.

- Osumnjičena G. E. je od 13. jula 2013. do 16. januara 2015. godine prilikom registracije vozila prilagala neovjerene štampane uplatnice na ime poreza na vozilo, putarinu, naknada za Auto-moto savez i za vodoprivredu. Utvrđeno je da novac po tim uplatnicama nije uplatila na račun javnih prihoda već ga je zadržavala za sebe - rekli su u policiji.

Prema nezvaničnim informacijama, ovo nije jedini ovakav slučaj. Izvor blizak istrazi je kazao da su u posljednjih nekoliko mjeseci u Banjaluci uočene razne malverzacije prilikom registracije vozila.

- Dešavalo se da se prilikom registracije vozila dostave uplatnice sa pečatom banke za koje se kasnije ispostavi da uopšte nisu plaćene. Takođe, uočeni su slučajevi da se prilažu pojedine neovjerene uplatnice bez pečata banke. U toku je provjera i službenika koji rade na registracijama da se utvrdi da li su neki od njih svjesno primali takve uplatnice, a potom uredno registrovali - kazao je izvor blizak istrazi.

Vlasnik preduzeća "Granolić" Petko Granolić iz Banjaluke kaže da on sa tim zloupotrebama nema ništa.

- Ako je ona radila to za šta je sumnjiče, odmah ću joj dati otkaz. Ne želim da je štitim, ali tu se postavlja i pitanje odgovornosti nekog drugog. Ako je ona priložila neovjerene potvrde o uplatama, zašto to radnik u ustanovi koja registruje vozila nije vidio i spriječio zloupotrebu. Kako je moguće da neko produži važenje saobraćajne dozvole i na to stavi svoj potpis, a da nije provjerio da su za to ispunjeni svi uslovi - kazao je Granolić.

Policija

Vlasnik preduzeća za registraciju vozila "Granolić" Petko Granolić kazao je da se zbog problema sa malverzacijama prilikom registracije vozila obraćao i načelniku CJB Banjaluka.

- Još prošle godine nekoliko osoba koje su uredno registrovale vozilo i dobile saobraćajne dozvole pozivane su u policiju jer navodno nisu plaćene sve obaveze. Čim sam saznao, otišao sam kod načelnika CJB Banjaluka da vidim o čemu je riječ. On mi je kazao da je, nažalost, takvih slučajeva više i da će se to istražiti - rekao je Granolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana