Регистровала возила без плаћања обавеза

Небојша Томашевић
Регистровала возила без плаћања обавеза

Бањалука - Радница предузећа за посредовање у регистрацији возила "Гранолић" ДОО Гордана Ернаут (29) из Бањалуке осумњичена је да је злоупотребама током регистрације више аутомобила незаконито зарадила 5.340 марака.

Она је приликом продужавања важења саобраћајних дозвола на основу пуномоћи власника аутомобила прилагала  неовјерене копије уплатница на име плаћања разних пореза и накнада које никада није платила. Она је од њих узимала новац за те накнаде, али га је задржавала за себе.

Из Центра јавне безбједности Бањалука саопштено је да је превара откривена током полицијске акције "Уплатница", која је спровођена више мјесеци, те да се Ернаутова сумњичи за злоупотребу повјерења.

- Осумњичена Г. Е. је од 13. јула 2013. до 16. јануара 2015. године приликом регистрације возила прилагала неовјерене штампане уплатнице на име пореза на возило, путарину, накнада за Ауто-мото савез и за водопривреду. Утврђено је да новац по тим уплатницама није уплатила на рачун јавних прихода већ га је задржавала за себе - рекли су у полицији.

Према незваничним информацијама, ово није једини овакав случај. Извор близак истрази је казао да су у посљедњих неколико мјесеци у Бањалуци уочене разне малверзације приликом регистрације возила.

- Дешавало се да се приликом регистрације возила доставе уплатнице са печатом банке за које се касније испостави да уопште нису плаћене. Такође, уочени су случајеви да се прилажу поједине неовјерене уплатнице без печата банке. У току је провјера и службеника који раде на регистрацијама да се утврди да ли су неки од њих свјесно примали такве уплатнице, а потом уредно регистровали - казао је извор близак истрази.

Власник предузећа "Гранолић" Петко Гранолић из Бањалуке каже да он са тим злоупотребама нема ништа.

- Ако је она радила то за шта је сумњиче, одмах ћу јој дати отказ. Не желим да је штитим, али ту се поставља и питање одговорности неког другог. Ако је она приложила неовјерене потврде о уплатама, зашто то радник у установи која региструје возила није видио и спријечио злоупотребу. Како је могуће да неко продужи важење саобраћајне дозволе и на то стави свој потпис, а да није провјерио да су за то испуњени сви услови - казао је Гранолић.

Полиција

Власник предузећа за регистрацију возила "Гранолић" Петко Гранолић казао је да се због проблема са малверзацијама приликом регистрације возила обраћао и начелнику ЦЈБ Бањалука.

- Још прошле године неколико особа које су уредно регистровале возило и добиле саобраћајне дозволе позиване су у полицију јер наводно нису плаћене све обавезе. Чим сам сазнао, отишао сам код начелника ЦЈБ Бањалука да видим о чему је ријеч. Он ми је казао да је, нажалост, таквих случајева више и да ће се то истражити - рекао је Гранолић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана