Рајко Ћук из Угараца код Требиња настрадао палећи коров

Н. Томашевић, Р. Мијановић
Рајко Ћук из Угараца код Требиња настрадао палећи коров

Требиње - Рајко Ћук (76) из села Угарци код Требиња угушио се у диму док је палио коров на својој њиви.

Њега су мртвог пронашле комшије у петак око 20 часова, након чега су одмах позвале Хитну помоћ, али спаса му није било, саопштено је из ЦЈБ Требиње.

У Служби хитне помоћи Дома здравља Требиње навели су да је старац преминуо због гушења димом те да је ријеч о задесној смрти.

Комшије настрадалог Ћука су испричале да он није имао обичај да пали коров, због чега сумњају да је можда пожар избио сам и да је он покушао да га угаси.

- Можемо само нагађати шта се стварно десило. Пронашли смо га у близини штале гдје је држао стоку. Вјероватно је покушао да је спаси, па је сам гасио пожар. Нико, нажалост, није видио шта се дешавало - испричао је један од комшија настрадалог старца, који није желио му се помиње име.

Он је додао да су мјештани Угараца потрагу за Ћуком почели када су увидјели да га неколико часова нема код куће, а није се јављао на телефон.

- Ћук је био вриједан и миран човјек кога су све комшије цијениле и поштовале. Никада се није женио, тако да нема готово никога. Браћа и сестре су му раније помрли. Од родбине има само братиће, који живе у Београду и који су дошли да га сахране. Тешко је живио, а посљедњих неколико мјесеци примао је социјалну помоћ и од тога преживљавао. Свима нам га је јако жао - казао је овај мјештанин Угараца.

Ћук је јуче сахрањен на локалном гробљу уз присуство родбине и бројних комшија.

Ово је други случај страдања у пожарима приликом паљења корова ове године. Крајем априла у ватреној стихији на њиви је настрадао Милан Симић (61) док је палио коров у мјесту Зелиње. Њега је док је уређивао и чистио свој посјед ватрена стихија окружила и он се угушио. Око мјеста гдје он пронађен све је изгорјело, али он није.

Пожари жртве

У пожарима на подручју Републике Српске током 2014. и у прва два мјесеца 2015. године погинуло је 10 особа. Од тог броја три особе су умрле у пожарима који су избили док су крчили њиве. Прве жртве пожара у РС ове године забиљежене су у фебруару. У ватреној стихији 14. фебруара живот је изгубио Зоран Благојевић из Прњавора, а два дана касније Анђа Богданић из Масловара код Котор Вароша.

У МУП-у РС су истакли да су главни узроци трагичних страдања у пожарима, нарочито на отвореном, углавном непажња и неконтролисано паљење ватре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана