Раднике у хидроелектрани у Костелим код Бихаћа угушили отровни гасови

nezavisne.com
Раднике у хидроелектрани у Костелим код Бихаћа угушили отровни гасови

Бихаћ - Резултати прелиминарне истраге потврдили су да је смрт тројице радника “Електродистрибуције БиХ” из Бихаћа узрокована дјеловањем отровних гасова који су доспјели у простор гдје су они обављали радове.

Искључено је како је узрок смрти експлозија, пожар или слична хемијска реакција усљед које долази до ослобађања енергије.

“Обдукција тијела је показала како је смрт све тројице наступила гушењем, односно удисањем угљен-диоксида и плинова из агрегата на којима су они радили”, рекао је Аднан Бегановић, виши инспектор у Управи полиције МУП-а УСК.

Подсјећамо, у трагедији која се догодила у протекли четвртак у Хидроелектрани Уна-Костела надомак Бихаћа смртно су страдали Сеад Мујић (56), Елвис Салихоџић (46) и Адмир Мулић (57),  који су били запослени у поменутом постројењу, док је седам особа повријеђено.

Тужилаштво Унско-санског кантона проводи истрагу о утврђивању околности које би потврдиле или негирале сумње да су тројица радника изгубила животе због евентуалних пропуста везаних за прописе и мјере њихове заштите на раду.

“У том правцу смо из просторија 'Електродистрибуције' у Бихаћу изузели одређену документацију која се односи на прописе из области заштите на раду”, потврдили су у Тужилаштву БиХ.

У овој трагичној несрећи повријеђена су још три радника, као и четири медицинара који су радили на извлачењу тијела и збрињавању унесрећених. Сви они су хоспитализирани у Кантоналној болници у Бихаћу и њихов здравствени опоравак тече добро.

Подсјетимо, Полицијска станица у Бихаћу у четвртак око 13 сати примила је телефонски позив заштитара који је радио на обезбјеђењу хидроелектране у Костелима. Он је полицију обавијестио како је унутар  једне подземне просторије објекта, шахта дубоког око десетак метара, дошло до несреће када су се у њој налазила четири радника која су обављала ремонт постројења. Припадници полиције и ватрогасци, те медицински радници су изашли на мјесто несреће и потврдили тачност ове информације. Доласком до поменуте просторије уочена су четири тијела, од чега је једно давало знакове живота. Медицински радници су успјели извући тијела из просторије у којој се догодила експлозија, те су им покушали пружити здравствену помоћ. Сви су возилима Хитне помоћи транспортовани у Кантоналну болницу у Бихаћу, гдје су лијечници након више безуспјешних покушаја реанимације прогласили смрт три особе, док је четврти радник у тешком стању хоспитализиран.

Џеназа и укоп тројица страдалих радника обављени су јуче на градском мезарју “Хумци” у Бихаћу, а одлуком градоначелника Бихаћа Шухрета Фазлића, овај дан је проглашен даном жалости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана