Pucao jer su se gosti u kafiću u Banjaluci penjali po stolicama

Nebojša Tomašević
Pucao jer su se gosti u kafiću u Banjaluci penjali po stolicama

Banjaluka - Sukobu u kojem je radnik obezbjeđenja nekadašnjeg kafića “Zadatak-Rješenje” Nemanja Mihajlović (24) iz Banjaluke potegao pištolj i ranio Ognjena Vukovića i Stefana Pavlovića, prethodilo je penjanje gostiju na stolice, kazalo je nekoliko svjedoka u banjalučkom Okružnom sudu.

Pavlović, koji je radio kao konobar u kafiću, kazao je da je grupa od 15 mladića pravila probleme prije sukoba.

- Pojedini gosti su se penjali na stolice i sećije separea i gurali se. Njihovo ponašanje bilo je katastrofalno i neko je pozvao Nemanju Mihajlovića, koji je došao i pokušao da smiri momke, a onda mu je ćelavi muškarac prišao i rekao “šta ti hoćeš, ko si ti”. Tada je grupa od 15 momaka krenula na njega, čuo sam pucanj i vidio da Mihajlović drži pištolj. Između nas je bio neki Ognjen koji je ranjen - kazao je Pavlović i dodao da je tada nastala gužva i da je on tek kasnije vidio da je ranjen.

Mladići koji su bili u grupi s Vukovićem, Bojan Bokan i Milan Krunić, tvrde da nisu pravili nered i nikog napali, ali priznaju da su se neke njihove kolege penjale na stolice.

- Marko Rodić se penjao na stolicu i prišao mu je momak iz obezbjeđenja i rekao da siđe i on je to učinio. Kasnije je došao neki momak, rekao da je gazda i pitao zašto pravimo probleme, te se udaljio. Prišao sam mu i pitao o čemu se radi i naglasio da ne pravimo probleme. Kada sam se vratio za svoj sto, neko me je udario s leđa u glavu. Ubrzo je nastao metež i kolega je rekao “bježimo, ovi pucaju” - kazao je Bokan.

Krunić je ispričao da je i njega udario neko, ali ne zna ko. Istakao je da se ne sjeća svoje izjave u kojoj je kazao da je tuča nastala kada je neko prišao Ognjenu Vukoviću.

Optužnica tereti Mihajlovića da je 27. decembra 2015. pucao iz pištolja među više od 100 gostiju u kafiću “Zadatak-Rješenje”, te teško ranio Ognjena Vukovića i Stefana Pavlovića. Prema optužnici, sve se desilo kada se Mihajlović, koji je u kafiću radio kao radnik obezbjeđenja, sukobio sa Vukovićem, čije je društvo pravilo probleme. Mihajlović je to društvo opomenuo da ne pravi probleme, a tom prilikom je, navedeno je u optužnici, napao Vukovića i udario ga drškom pištolja po glavi, te ubrzo prema njemu ispalio dva hica. Pogodio ga je u natkoljenicu, a metak je prošao kroz nogu i ranio konobara Pavlovića.

Kazne

Nemanju Mihajlovića terete za izazivanje opšte opasnosti, nanošenje teških povreda i nedozvoljeno držanje oružja. Prema Krivičnom zakonu Srpske, koji je važio u vrijeme počinjenja krivičnog djela, Mihajlovića čekaju višegodišnje kazne. Taj zakon je za izazivanje opšte opasnosti predvidio kaznu od pola godine do pet godina zatvora. Međutim, u zakonu stoji da osoba koja ovo djelo počini na mjestu okupljanja većeg broja ljudi može biti kažnjena godinom do osam godina zatvora. Zakon je za nanošenje teških povreda predvideo kaznu od pet mjeseci do pet godina, a za nedozvoljeno držanje oružja do dvije godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana