Прво кривили па бранили дилере

Небојша Томашевић
Прво кривили па бранили дилере

Бањалука - Прича да су их полицајци тукли и малтретирали, па су због тога изјављивали да су од оптужених куповали дрогу, осморицу свједока у предмету “Петрићевац” могла би да одведе на оптуженичку клупу.

Због таквих изјава које су износили у бањалучком Окружном суду Полицијска управа Бањалука против њих је поднијела извјештај Окружном тужилаштву којим их терети за давање лажног исказа.

- Осумњичени су у кривичном поступку пред судским вијећем промијенили своје изјаве које су у току истраге испричали полицајцима и у тужилаштву. Тако су изнијели лажне чињенице битне за поступак - рекла је портпарол ПУ Бањалука Марија Маркановић не наводећи детаље.

Према незваничним информацијама, осумњичени су Далибор Вукелић (19), Бранко Ритан (31), Мирослав Миљуш (28), Стефан Зељковић (22), Славко Марић (33) и Огњен Вуковић (22), сви из Бањалуке, затим Слободан Ољача (29) из Прњавора и Милан Ћирић (29) из Градишке.

Свједоци су у тужилаштву и полицији причали да су од ухапшених у акцији “Петрићевац” куповали дрогу, док су у судници бањалучког Окружног суда то негирали.

Зељковић је изјавио да од оптужених Дејана Благојевића и Радована Радановића није куповао наркотике, а да је у полицији рекао да јесте јер је био под присилом. Свједок Ћирић у судници је тврдио да није куповао дрогу од Огњена Ћутковића, већ од другог лица у Градишци. Тужилац Саша Лаботић га је упозорио да је у истрази рекао да је у августу 2014. од Ћутковића за 50 КМ купио наркотике, те га упитао зашто мијења исказ. Ћирић је одговорио да је тако причао због притиска да ће бити оптужен.

Вуковић је исказ промијенио рекавши да је с појединим оптуженим уживао дрогу, али да им за то није плаћао.

Незванично сазнајемо да је утврђено да су ови свједоци мијењали исказе како би помогли оптуженима. У предмету “Петрићевац” десет оптужених за шверц дроге осуђено је на укупно 30 година и 11 мјесеци робије, а највишу казну од шест и по година добио је Огњен Ћутковић. Према оптужници, осуђени су од 1. јануара 2016. до 19. септембра 2017. године шверцовали кокаин и марихуану на подручју Бањалуке, Приједора, Прњавора и Козарске Дубице. Продају наркотика су договарали путем телефона, а дрогу су зависно од количине продавали по цијенама од 20 до 1.000 марака.

Казне

Према кривичном законику Републике Српске, за давање лажног исказа у кривичном поступку предвиђена је казна од  шест мјесеци до пет година.

Свих осам осумњичених су током давања изјава у полицији упозорени да је давање лажног исказа кривично дјело. Иста таква упозорења су добили у судници Окружног суда Бањалука и сви су изјавили да то схватају и разумију, али су опет промијенили причу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана