Провалници однијели робу вриједну 15.000 КМ

Небојша Томашевић
Провалници однијели робу вриједну 15.000 КМ

Бањалука - Полиција је ухапсила десет особа, међу којима седам малољетника, због сумње да су проваљивали у куће и викендице на подручју Прњавора и Лакташа и крали златни накит, новац, алат и вриједну техничку робу.

Незванично, ухапшени су Елмедин Ахмић (18), Дарко Поповић (22), Данијел Моравац (22) и пет малољетника из Прњавора, као и два малољетника из Лакташа. Они су пали у петак у полицијској акцији “Поло”, а сумњиче их да су од марта до маја 2019. починили 22 кривична дјела којима су причинили штету од 15.000 марака.

- Осумњичени су крали све што има вриједност, а претпостављамо да су украдене ствари препродавали. Углавном су купили златни накит и новац, али и техничку и другу вриједну робу - казао је извор близак истрази.

Додао да је да је истрагом утврђено да су лопови украли два телевизора, фотоапарат, тример, агрегат, ловачку пушку, двоглед, неколико кофера са алатом, више ручних тестере као и маказе за орезивање воћњака.

Полицијска управа Бањалука саопштила је да су осумњичени испитани и да је току истрага против њих како би се утврдило да ли се могу повезати с неким другим кривичним дјелима.

- Осумњичени су организовано и појединачно проваљивали у стамбене и помоћне објекте у Прњавору и Лакташима. Углавном су помоћу алата и физичке силе разваљивали улазна врата, а затим су крали новац, златни накит и друге предмете погодне за даљу препродају. На терет им стављамо да су починили 15 тешких крађа, четири покушаја крађе, два кривична дјела прикривање и једно кривично дјело оштећење и одузимање туђе ствари - рекли су у полицији, не наводећи идентитет осумњичених и друге детаље.

Додали су да ће против осумњичених у редовној процедури бити достављен извјештај Окружном јавном тужилаштву Бањалука. Акцију “Поло”, како су истакли у ПУ Бањалука, заједно су спровели припадници полицијских станица из Прњавора и Лакташа с циљем расвјетљавања почињених кривичних дјела против имовине.

Малољетници су у посљедње вријеме све чећше починиоци кривичних дјела, најчешће крађа. Према подацима Министарства унутрашњих послова Српске у прва четири мјесеца ове године 84 малољетника су сумњичена за кривична дјела. У односу на исти период лани број малољетних починилаца кривичних дјела ове године је повећан  за око 4,7 одсто.

Казне

Према Кривичном законику Републике Српске за тешке крађе предвиђена је казна од једне до осам година затвора. Закон каже да се починиоци крађе, ако вриједност украдених ствари прелази 10.000 КМ, могу оштрије казнити односно казном од двије до 10 година затвора. Према малољетним починиоцима кривичних дјела поступа се у складу са Законом о заштити и поступању с дјецом и малољетницима у кривичном поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана