Просјаке тјерали да доносе 150 КМ дневно

Н. Т.
Просјаке тјерали да доносе 150 КМ дневно

Тузла - Брачни пар Алмир (32) и Шехерзада Ахметовић (35) из Тузле тјерао је дјецу, која су за њих просјачила, да им дневно донесу од 20 до 150 марака, а ако би им донијела мање, тукли би их, саопштило је тужилаштво Тузланског кантона.

Ахметовиће терете за трговину људима. Они су од јануара прошле до марта ове године присиљавали петоро дјеце у добу од седам до 16 година да просјаче за њих и раде тешке физичке послове. Повремено су на просјачење тјерали још једно дијете узраста од 13 година.

- Дјеца су живјела с њима у породичној заједници, а они су искоришћавали њихову недовољну психички развијеност и беспомоћан положај. Будили су их рано ујутро и без обзира на временске прилике и годишње доба одвозили на фреквентна мјеста у Тузли, Градачцу, Сребренику, Орашју, Брчком и Сарајеву. Ту су их остављали са задатком да просе, стално надзирали и пријетили им да ће их тући - рекли су у тужилаштву и додали да је осумњичени Алмир дјецу некада тукао ако не би доносила довољно новаца.

Осим овога осумњичени пар је, како наводе у тужилаштву, дјеци забрањивао да троше новац, па су она гладна и промрзла морала пјешице да се враћају кући или су спавала на отвореном. Дјецу су такође тјерали да за њих скупљају ствари по сметљиштима и контејнерима, а Алмир је једног малољетника присиљавао и да краде.

Тужилаштво је након испитивања осумњичених предложило једномјесечни притвор за Алмира, а за његову супругу Шехерзаду мјере забране састајања с одређеним лицима.

Ови приједлози упућени су Кантоналном суду у Тузли, који до закључења овог броја "Гласа Српске" није донио своју одлуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана