Пронађено осам плантажа марихуане

Невена Бунић
Пронађено осам плантажа марихуане

Бањалука - Осам плантажа марихуане на којима су биле засађене 1.634 стабљике индијске конопље, од које се добија поменута дрога, пронађено је од почетка године.

Тако је захваљујући акцијама полиције спријечено да више десетина килограма марихуане доспије на нарко-тржиште и улице Републике Српске и БиХ. Ови подаци показују да узгој траве постаје све уноснији посао међу дилерима наркотика, али и да многи од њих убрзо падају у руке полицији.

- Лани смо открили 25 плантажа на којима су биле засађене 1.554 стабљике индијске конопље, док је за првих осам мјесеци ове године откривено осам плантажа, али је на њима било више за око 100 стабљика него у протеклој години - рекла је портпаролка Министарства унутрашњих послова Републике Српске Даница Гњатовић.

Појаснила је да су нарко-дилери индијску конопљу углавном садили на неприступачним теренима у близини шуме.

- Шест плантажа с индијском конопљом пронађено је на запуштеним и зараслим њивама, а двије у близини шуме - казала је Гњатовићева.

Додала је да су за првих осам мјесеци евидентирали 643 случаја злоупотребе опојних дрога, од чега је 178 кривичних дјела и 465 прекршаја.

Највећа плантажа за производњу марихуане пронађена је у Мачковцима код Градишке, гдје су засађене чак 1.083 стабљике индијске конопље. Стабљике су биле високе од метар до скоро два метра, а индијска конопља је била засађена и сакривена на њиви међу кукурузима и поврћем. Ова плантажа, једна од рекордних по обиму запљене наркотика, пронађена ја на имању Мирослава Мајсторца (39) из Градишке. Плантажа је откривена након што је Мајсторац ухапшен дан раније са четири џоинта.

Мајсторцу су лисице на руке стављене на музичком догађају “Козара фест” на Мраковици код Приједора. На основу наредбе Основног суда у Приједору, претресени су кућа, земљиште и помоћни објекти у његовом власништву, гдје је откривен велики број засада марихуане. Приликом претреса у кући Мирослава Мајсторца откривено је нешто више од килограм марихуане спремне за продају, а наркотици су били упаковани у више мањих пакетића.

Ухапшен Бањалучанин

Горан Дамјанић ухапшен је током викенда због сумње да је на подручју Бањалуке набављао и продавао марихуану. Након испитивања Окружно тужилаштво затражило је од Основног суда у Бањалуци да му одреди једномјесечни притвор.

Притвор је затражен због бојазни од утицаја на свједоке и понављање дјела. Дамјанић је ухапшен у акцији бањалучке полиције кодног имена “Лава” и од њега је заплијењено око 850 грама марихуане, дигитална вага и други предмети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана