Професор ухапшен на часу због продаје оцјена

Небојша Томашевић
Професор ухапшен на часу због продаје оцјена

Калесија - Професор машинских предмета у Мјешовитој средњој школи Калесија Сеид Куралић (60) осумњичен је да је од родитеља узимао од 50 до 100 евра да би њиховој дјеци дао позитивну закључну оцјену на крају школске године.

Професор Куралић ухапшен је 8. маја, а јуче је саслушан у тужилаштву Тузланског кантона које га терети за примање поклона или других облика користи. Након испитивања предложен му је једномјесечни притвор. До закључења овог броја “Гласа Српске” Општински суд у Калесији, којем је упућен приједлог, није донио одлуку о притвору.

Тужилаштво ТК професора Куралића терети да је у најмање шест случајева узео новац у замјену за позитивне оцјене.

- Осумњичени је од 2010. до 2017. године од родитеља ученика којима је предавао групу машинских предмета тражио и примао од 100 и 200 КМ да би ученицима обезбиједио позитивну закључну оцјену на крају школске године - рекли су у тужилаштву ТК-а.

Додали су да се истрага у овом случају наставља да би било утврђено колико је тачно новаца узео професор и за колико је ученика незаконито закључио позитивне оцјене. Ђаци од чијих родитеља је Куралић узимао новац су имали лоше оцјене и према успјеху коју су показали на крају школске године требало да добију негативну закључну оцјену.

Професора Куралића полиција је затекла на настави и из школе извела с лисицама на рукама. Према незваничним информацијама неки од радника школе су предлагали да му се капутом прекрију руке са лисицама, да ђаци не би гледали цијели догађај. У Мјешовитој средњој школи казали су да не могу да коментаришу овај случај без директора, који тренутно није био присутан. Ову школу афере потресају већ дуго, а лани су у мају осуђени професори Емир Халиловић (42), Нијаз Алић (52) и Ризо Хасановић (53) због злоупотребе службеног положаја. Они су добили условне казне од по пола године затвора у који неће ићи ако у року од двије године не понове дјело. Осуђени су јер су као чланови комисије за бодовање наставника и стручних сарадника једној особи незаконито омогућили да буде најбољи кандидат за запослење. Школу је прошле године потресао и скандал када се сазнало да су на прослави матуре ангажоване трбушне плесачице. Тадашњи директор Бего Хаџић је саопштио да се није радило о трбушним плесачицама, већ да је у питању био наступ пара који се бави оријенталним плесом. Током 2013. професор ове школе био је оптужен да је ударио ученика.

“За двицу сто еврића”

Према причама мјештана Калесије јавна је тајна да одређени радници Мјешовите средње школе у њиховом граду узимају мито. На друштвеној мрежи “Фејсбук” неколико бивших ученика осумњиченог професора Сеида Куралића казали су да је мито узимано и док су они похађали наставу.

 “О томе су знале и птице на грани - легендарних 100 еврића за часну двицу”, написао је један од бивших ученика, док је други додао: “Ово је лијепа вијест за будуће генерације”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана