Profesor dao 30.000 KM da mu Berić sredi presudu

Nebojša Tomašević
Profesor dao 30.000 KM da mu Berić sredi presudu

Banjaluka - Nenad Berić (36) organizovao je podmetanje bombe pod "mercedes" profesora fizičkog vaspitanja Tehnološke škole Spase Šakote (59), jer mu je on tražio povrat 30.000 KM koje mu je dao da mu sredi oslobađanje od optužbi za seksualno uznemiravanje učenica, saznaje "Glas Srpske".

Osumnjičenog Aleksandra Savića, koji je navodno Berićev kum, terete da je direktni izvršilac jer je postavio četiri bombe na točkove Šakotinog automobila.

- Berić je uzeo 30.000 maraka od Šakote da ga oslobodi optužbi za seksualno uznemiravanje učenica. Pošto to nije uspio, Šakota je tražio nazad pare, a on nije želio da ih vrati. Zbog toga je Berić organizovao bombaški napad - kazao je izvor blizak istrazi.

Prema riječima našeg izvora, Šakota je duže vrijeme proganjao Berića, pritiskao ga na razne načine i tražio novac jer je u prvom sudskom procesu osuđen na deset mjeseci zatvora.

- Vjeruje se da je Berić htio samo da ga zaplaši kako ne bi morao da vraća pare. Za napad je angažovao kuma Aleksandra Savića da mu pomogne i postavi bombe - rekao je izvor "Glasa Srpske".

Dodao je da su Berić i Savić imali informacije da će Šakota u utorak rano ujutro ići vozilom, pa su računali da će biti sam i da neće nikoga drugog ugroziti kad dođe do eksplozije. Međutim, "paklene naprave" eksplodirale su oko 10.30 časova kada je Šakota krenuo vozilom s parkinga ispred zgrade kod Rebrovačkog mosta. Tada su lakše povrijeđeni Šakota i slučajni prolaznik Ilija Jokić (60). Republičko tužilaštvo tereti Berića i Savića za pokušaj ubistva po narudžbi i za izazivanje opšte opasnosti, a Berića još i za trgovinu uticajem.

Četiri bombe pod Šakotin "mercedes" postavio je Savić u noći između ponedjeljka i utorka. Na svaki točak je stavio po jednu u njihovim plastičnim čašama. Iz bombi je povadio osigurače. Kada je vozilo krenulo, one su poispadale iz čaša, aktivirale upaljač i eksplodirale. Tada je izbio i požar, vatra sa Šakotinog automobila zahvatila je još jedan "mercedes, "reno senik" i još jedno vozilo, te ih uništila. Oštećeni su dva poslovna prostora i dva stana u zgradi ispred koje je bilo vozilo. Šakota je nekoliko časova poslije eksplozije u pratnji policije odveden u banjalučki Osnovni sud, gdje je osuđen na pola godine zatvora zbog zadovoljavanja polnih strasti pred djetetom, odnosno zbog optužbi da je seksualno uznemiravao učenice Tehnološke škole, gdje je bio profesor.

Osumnjičeni Berić poznat je policiji po činjenju krivičnih djela. Zbog organizovanja napada kiselinom na njegovu bivšu djevojku u oktobru prošle godine osuđen je u Osnovnom sudu u Banjaluci na pet mjeseci zatvora. Savić je osuđivan zbog prikrivanja, te obmane pri dobijanju kredita.

Pritvor

Nenadu Beriću i Aleksandru Saviću određen je jednomjesečni pritvor u banjalučkom Okružnom sudu. Tokom ročišta za razmatranje pritvora branilac Savića i Berića, Živko Bojić, protivio se prijedlogu.

- Tužilaštvo prvo nema dokaza protiv Berića za trgovinu uticajem. Kada je u pitanju uticaj na svjedoke, to su osobe koje imaju takav status da oni ni na njih ne mogu uticati. Obojica jesu osuđivani, ali za različita djela - kazao je Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana