Професор дао 30.000 КМ да му Берић среди пресуду

Небојша Томашевић
Професор дао 30.000 КМ да му Берић среди пресуду

Бањалука - Ненад Берић (36) организовао је подметање бомбе под "мерцедес" професора физичког васпитања Технолошке школе Спасе Шакоте (59), јер му је он тражио поврат 30.000 КМ које му је дао да му среди ослобађање од оптужби за сексуално узнемиравање ученица, сазнаје "Глас Српске".

Осумњиченог Александра Савића, који је наводно Берићев кум, терете да је директни извршилац јер је поставио четири бомбе на точкове Шакотиног аутомобила.

- Берић је узео 30.000 марака од Шакоте да га ослободи оптужби за сексуално узнемиравање ученица. Пошто то није успио, Шакота је тражио назад паре, а он није желио да их врати. Због тога је Берић организовао бомбашки напад - казао је извор близак истрази.

Према ријечима нашег извора, Шакота је дуже вријеме прогањао Берића, притискао га на разне начине и тражио новац јер је у првом судском процесу осуђен на десет мјесеци затвора.

- Вјерује се да је Берић хтио само да га заплаши како не би морао да враћа паре. За напад је ангажовао кума Александра Савића да му помогне и постави бомбе - рекао је извор "Гласа Српске".

Додао је да су Берић и Савић имали информације да ће Шакота у уторак рано ујутро ићи возилом, па су рачунали да ће бити сам и да неће никога другог угрозити кад дође до експлозије. Међутим, "паклене направе" експлодирале су око 10.30 часова када је Шакота кренуо возилом с паркинга испред зграде код Ребровачког моста. Тада су лакше повријеђени Шакота и случајни пролазник Илија Јокић (60). Републичко тужилаштво терети Берића и Савића за покушај убиства по наруџби и за изазивање опште опасности, а Берића још и за трговину утицајем.

Четири бомбе под Шакотин "мерцедес" поставио је Савић у ноћи између понедјељка и уторка. На сваки точак је ставио по једну у њиховим пластичним чашама. Из бомби је повадио осигураче. Када је возило кренуло, оне су поиспадале из чаша, активирале упаљач и експлодирале. Тада је избио и пожар, ватра са Шакотиног аутомобила захватила је још један "мерцедес, "рено сеник" и још једно возило, те их уништила. Оштећени су два пословна простора и два стана у згради испред које је било возило. Шакота је неколико часова послије експлозије у пратњи полиције одведен у бањалучки Основни суд, гдје је осуђен на пола године затвора због задовољавања полних страсти пред дјететом, односно због оптужби да је сексуално узнемиравао ученице Технолошке школе, гдје је био професор.

Осумњичени Берић познат је полицији по чињењу кривичних дјела. Због организовања напада киселином на његову бившу дјевојку у октобру прошле године осуђен је у Основном суду у Бањалуци на пет мјесеци затвора. Савић је осуђиван због прикривања, те обмане при добијању кредита.

Притвор

Ненаду Берићу и Александру Савићу одређен је једномјесечни притвор у бањалучком Окружном суду. Током рочишта за разматрање притвора бранилац Савића и Берића, Живко Бојић, противио се приједлогу.

- Тужилаштво прво нема доказа против Берића за трговину утицајем. Када је у питању утицај на свједоке, то су особе које имају такав статус да они ни на њих не могу утицати. Обојица јесу осуђивани, али за различита дјела - казао је Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана