Prodavali lažne dukate u zlatarama

G. Obradović, M. Vujić
Prodavali lažne dukate u zlatarama

Banjaluka - Policija je uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su u zlatarama u Banjaluci, Laktašima i Gradišci prodali više od 100 lažnih dukata sa likom Franje Josipa i time ostvarili korist veću od 25.000 maraka.

Prema nezvaničnim informacijama u akciji pod nazivom "Dukat" uhapšeni su: Branislav Šebez, Vedran Bodiroža, Nemanja Stojanović i Vasko Crnogaća svi iz Banjaluke. Oni su dukate prodavali po cijeni od 180 do 250 maraka po komadu.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka rekli su da su oni osumnjičeni da su počinili krivično djelo prevara.

- Osumnjičeni su u periodu od 18. do 28. avgusta prevarili više radnika u zlatarama i prodali im veći broj zlatnih dukata, za koji je naknadnim provjerama utvrđeno da su lažni - istakli su u CJB Banjaluka.

Oni su dodali da je policija potom 28. avgusta po naredbi Osnovnog suda pretresla pet lokacija na području Banjaluke, za koje su sumnja da su koristili uhapšeni.

- Tom prilikom pretresene su kuće, stanovi i automobili, a policija je pronašla i oduzela 120 dukata i druge predmete koji mogu da se dovedu u vezu sa krivičnih djelima - rekli su u CJB Banjaluka.

Poslije kriminalističke obrade, osumnjičeni su uz saglasnost dežurnog tužioca, pušteni na slobodu, a policija će nastaviti ovu akciju.

Prema nezvaničnim informacijama policija tokom svog redovnog rada izuzima iz zlatara otkupne blokove u kojima su navedene sve osobe koje su u određenom periodu prodali zlato.

- Prilikom kontrole utvrdili su da su se pojavile osobe koje na više mjesta prodaju dukate sa likom "Franje Josipa" i policija je pokrenula istragu. Tom prilikom utvrđeno je da su oni na nepoznat način došli do veće količine dukata, koji su bili dobro urađeni i bilo je teško utvrditi da li je riječ o kopiji - rekao je naš izvor.

On je pojasnio da je policija potom pratila osumnjičene i da ih je efikasnom akcijom uhapsila 28. avgusta.

- Tada je jedan od prevaranata ušao u zlataru "Kuprešak" u tržnom centru Merkator i prilikom pokušaja prodaje dukata ušli su inspektori i uhapsili ga - istakao je pomenuti izvor.

Vlasnik jedne od zlatara rekao je da su ovoj akciji pripadnici CJB Banjaluka profesionalno izveli akciju i spriječili da osumnjičeni prodaju još lažnih dukata.

Osumnjičeni su i prije određenog vremena došli u zlataru u Vidovdanskoj ulici u Gradišci, gdje su vlasniku prodali tri lažna dukata, a rekli su da su u ovaj grad došli zbog veće otkupne cijene. U toj zlatari prodali su tri dukata od po 3,5 grama i 22 karata, a vlasnik je ih platio ukupno 540 maraka.

Naš izvor je istakao da su dukati bili dobro napravljeni i da se bez velikih analiza nije moglo utvrditi da je riječ o lažnjacima.

Crnogaća

Vasko Crnogaća bio je uhapšen i krajem maja ove godine kada je pretukao trojicu mladića u blizini osnovne škole "Borisav Stanković" u banjalučkom naselju Lazarevo.

Tom prilikom Crnogaća je mladićima nanio više povreda i posjekotina.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana