Продавали лажне дукате у златарама

Г. Обрадовић, М. Вујић
Продавали лажне дукате у златарама

Бањалука - Полиција је ухапсила четири особе због сумње да су у златарама у Бањалуци, Лакташима и Градишци продали више од 100 лажних дуката са ликом Фрање Јосипа и тиме остварили корист већу од 25.000 марака.

Према незваничним информацијама у акцији под називом "Дукат" ухапшени су: Бранислав Шебез, Ведран Бодирожа, Немања Стојановић и Васко Црногаћа сви из Бањалуке. Они су дукате продавали по цијени од 180 до 250 марака по комаду.

У Центру јавне безбједности Бањалука рекли су да су они осумњичени да су починили кривично дјело превара.

- Осумњичени су у периоду од 18. до 28. августа преварили више радника у златарама и продали им већи број златних дуката, за који је накнадним провјерама утврђено да су лажни - истакли су у ЦЈБ Бањалука.

Они су додали да је полиција потом 28. августа по наредби Основног суда претресла пет локација на подручју Бањалуке, за које су сумња да су користили ухапшени.

- Том приликом претресене су куће, станови и аутомобили, а полиција је пронашла и одузела 120 дуката и друге предмете који могу да се доведу у везу са кривичних дјелима - рекли су у ЦЈБ Бањалука.

Послије криминалистичке обраде, осумњичени су уз сагласност дежурног тужиоца, пуштени на слободу, а полиција ће наставити ову акцију.

Према незваничним информацијама полиција током свог редовног рада изузима из златара откупне блокове у којима су наведене све особе које су у одређеном периоду продали злато.

- Приликом контроле утврдили су да су се појавиле особе које на више мјеста продају дукате са ликом "Фрање Јосипа" и полиција је покренула истрагу. Том приликом утврђено је да су они на непознат начин дошли до веће количине дуката, који су били добро урађени и било је тешко утврдити да ли је ријеч о копији - рекао је наш извор.

Он је појаснио да је полиција потом пратила осумњичене и да их је ефикасном акцијом ухапсила 28. августа.

- Тада је један од превараната ушао у златару "Купрешак" у тржном центру Меркатор и приликом покушаја продаје дуката ушли су инспектори и ухапсили га - истакао је поменути извор.

Власник једне од златара рекао је да су овој акцији припадници ЦЈБ Бањалука професионално извели акцију и спријечили да осумњичени продају још лажних дуката.

Осумњичени су и прије одређеног времена дошли у златару у Видовданској улици у Градишци, гдје су власнику продали три лажна дуката, а рекли су да су у овај град дошли због веће откупне цијене. У тој златари продали су три дуката од по 3,5 грама и 22 карата, а власник је их платио укупно 540 марака.

Наш извор је истакао да су дукати били добро направљени и да се без великих анализа није могло утврдити да је ријеч о лажњацима.

Црногаћа

Васко Црногаћа био је ухапшен и крајем маја ове године када је претукао тројицу младића у близини основне школе "Борисав Станковић" у бањалучком насељу Лазарево.

Том приликом Црногаћа је младићима нанио више повреда и посјекотина.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана