Продајом лажних докумената зарадили 100.000 КМ

Небојша Томашевић
Продајом лажних докумената зарадили 100.000 КМ

Бањалука - Осумњичени за илегално штампање и продају фалсификованих диплома, лиценци, увјерења о положеном државном испиту и других документа, који су ухапшени у акцији "Диплома", спроведеној током ове године на подручју Мркоњић Града, Шипова и Рибника, само продајом ових лажних докумената зарадили су више од 100.000 марака.

У акцији "Диплома", због сумње да су двије године штампали и продавали лажне дипломе и друга документа, 24. априла ове године ухапшени су: Драган Ћућуз (40), Борислав Лакић (30), Мирослав Чулић (49) из Мркоњић Града, Горан Поњевић (21) из Шипова и Роберт Мараковић (28) из Бањалуке. Поњевић је студент криминалистике на бањалучком Факултету за безбједност и заштиту.

Сви се бране са слободе, а терете се да су лажне дипломе и друга документа израђивали у импровизованој штампарији у Ћућузовој кући у селу Брдо код Мркоњић Града.

Извор близак истрази је казао да је до сада у акцији "Диплома" откривено 80 лажних диплома које су продаване по цијенама од 1.000 до 1.500 марака. Рекао је да је истрага у овом случају при крају и да се ускоро може очекивати оптужница против неких од осумњичених.

Овај извор је додао да су током августа и септембра откривене 24 лажне дипломе. Њих су купиле особе са подручја Шипова и предале их у Министарство саобраћаја и веза РС, које им је на основу тога издало рјешења да се могу бавити превозом.

- Ове дипломе су изузете и послате на вјештачење са осталим лажним дипломама које су раније откривене. Провјерава се да ли власници ових диплома имају везе са осумњиченим фалсификаторима. Докази које посједују истражни органи говоре да неки од њих имају везе. Неки су то и казали током испитивања - рекао је извор близак истрази.

Он је поменуо да је у току истраге откривено да је на подручју Мркоњић Града приватни превозник на основу лажне лиценце добио дозволу за превоз опасних и запаљивих материја.

Осумњичени фалсификатори су лажне дипломе продавали углавном особама запосленим у државним институцијама и установама, а мањи дио њих је у приватном сектору.

Према незваничним информацијама сумња се да се сваки од осумњичених који пронађе купца "уграђивао" у цијену дипломе и за себе узимао од 100 до 200 марака. Дипломе су продаване на подручју Мркоњић Града, Бањалуке, Шипова и Приједора.

Такође је откривено да је радник општине Мркоњић Град П. М. суграђанину Г. Д. издао рјешење да се може бавити превозом на основу лажне дипломе и без неопходне документације.

Aкција "Диплома" усмјерена је на откривање продаје и куповине лажних свједочанстава средњих и других школа и других докумената. У оквиру те акције било је приведено још 19 лица која су пуштена да се бране са слободе, а ријеч је о особама које су купиле лажне дипломе и лиценце.

Штампарија

Осим илегалне штампарије која је пронађена у кући осумњиченог Драгана Ћућуза полиција је током акције "Диплома" пронашла 800 бјанко диплома и увјерења за продају, четири рачунара и лаптоп, три штампача и пет печата школских и установа које се баве ванредним образовањем кандидата. Заплијењено је и више ЦД-ова и остале рачунарске опреме. Осим тога пронађена су 84 метка калибра 7,62 и 25 метака калибра 7,65 милиметара и више мобилних телефона.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана