Pritvor dvojici u akciji Kruna: Kriminalcima digli rampe na granicama

Nebojša Tomašević
Pritvor dvojici u akciji Kruna: Kriminalcima digli rampe na granicama

Banjaluka - Okorjeli kriminalci, među kojima i dvostruke ubice i šverceri droge, nakon dobijanja putnih isprava BiH s ukradenim podacima građana, nastavili su nesmetano da putuju preko granica i čine krivična djela pod novim imenima.

Ovo je navedeno u pisanom prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Danijelu Bikiću i Bobanu Pećancu, koji su uhapšeni u akciji "Kruna" zbog organizovane krađe podataka građana BiH.

Sud BiH juče je obojici odredio jednomjesečni pritvor, a osumnjičenom Stanku Grahovcu mjere zabrane. Iz ovog suda je saopšteno da te mjere predviđaju zabranu napuštanja boravišta i putovanja, sastajanja s određenim licima i posjećivanje određenih mjesta.

Advokat Milan Petković, koji brani osumnjičenog Bikića, kaže da je ovaj slučaj "predimenzionisan".

- Tužilaštvo u prijedlogu za pritvor kaže da su, zahvaljujući osumnjičenima, poznati kriminalci dobijali novi identitet i činili krivična djela. Međutim, ne navodi se ko su ti kriminalci ni koja djela su počinjena - kazao je Petković.

U akciji "Kruna", osim Bikića, Pećanca i Grahovca bili su uhapšeni Nemanja Bikić, Milenko Tamburić, Željko Đumić, Mustafa Cerić i policijski službenik Zorica Knežević, koja je radila na izdavanju ličnih dokumenata u Gradišci. Oni su pušteni da se brane sa slobode.

Policija sumnjiči sve uhapšene u akciji "Kruna" za organizovani kriminal, falsifikovanje isprava, računarsku prevaru i nedopuštenu trgovinu. Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su za 3.000 evra prodavali dokumenta sa ukradenim podacima građana BiH i to kriminalcima, među kojima su i članovi klana jednog od najvećih narko-bosova u Evropi Darka Šarića. Cijeli posao organizovali su navodno Bikić i državljanin Hrvatske Petar Ćosić.

Podatke građana BiH, neophodne za dobijanje pasoša ili ličnih karata, "kupci" su nezakonito dobijali u matičnom uredu u Sanskom Mostu. Na osnovu tih podataka izdavana su im dokumenta u stanicama javne bezbjednosti Gradiška i Srbac.

Novi identitet

Novi identitet, zahvaljujući uhapšenim u akciji "Kruna", dobili su, između ostalih, i član bande "Pink Panter" Branko Ilinčić, kao i državljani Hrvatske Neven Tomašević i Dragan Pažin. Putne isprave BiH s tuđim podacima imali su kriminalci iz Slovenije Jakob Remškar i Dragan Beljkaš te Bugarin Georgio Semredžijev i Crnogorac Edi Hodžić. Beljkaš je hapšen u akciji "Balkanski ratnik" zbog organizovanog šverca drogom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana