Притвор двојици у акцији Круна: Криминалцима дигли рампе на границама

Небојша Томашевић
Притвор двојици у акцији Круна: Криминалцима дигли рампе на границама

Бањалука - Окорјели криминалци, међу којима и двоструке убице и шверцери дроге, након добијања путних исправа БиХ с украденим подацима грађана, наставили су несметано да путују преко граница и чине кривична дјела под новим именима.

Ово је наведено у писаном приједлогу Тужилаштва БиХ за одређивање притвора Данијелу Бикићу и Бобану Пећанцу, који су ухапшени у акцији "Круна" због организоване крађе података грађана БиХ.

Суд БиХ јуче је обојици одредио једномјесечни притвор, а осумњиченом Станку Граховцу мјере забране. Из овог суда је саопштено да те мјере предвиђају забрану напуштања боравишта и путовања, састајања с одређеним лицима и посјећивање одређених мјеста.

Адвокат Милан Петковић, који брани осумњиченог Бикића, каже да је овај случај "предимензионисан".

- Тужилаштво у приједлогу за притвор каже да су, захваљујући осумњиченима, познати криминалци добијали нови идентитет и чинили кривична дјела. Међутим, не наводи се ко су ти криминалци ни која дјела су почињена - казао је Петковић.

У акцији "Круна", осим Бикића, Пећанца и Граховца били су ухапшени Немања Бикић, Миленко Тамбурић, Жељко Ђумић, Мустафа Церић и полицијски службеник Зорица Кнежевић, која је радила на издавању личних докумената у Градишци. Они су пуштени да се бране са слободе.

Полиција сумњичи све ухапшене у акцији "Круна" за организовани криминал, фалсификовање исправа, рачунарску превару и недопуштену трговину. Досадашњом истрагом утврђено је да су за 3.000 евра продавали документа са украденим подацима грађана БиХ и то криминалцима, међу којима су и чланови клана једног од највећих нарко-босова у Европи Дарка Шарића. Цијели посао организовали су наводно Бикић и држављанин Хрватске Петар Ћосић.

Податке грађана БиХ, неопходне за добијање пасоша или личних карата, "купци" су незаконито добијали у матичном уреду у Санском Мосту. На основу тих података издавана су им документа у станицама јавне безбједности Градишка и Србац.

Нови идентитет

Нови идентитет, захваљујући ухапшеним у акцији "Круна", добили су, између осталих, и члан банде "Пинк Пантер" Бранко Илинчић, као и држављани Хрватске Невен Томашевић и Драган Пажин. Путне исправе БиХ с туђим подацима имали су криминалци из Словеније Јакоб Ремшкар и Драган Бељкаш те Бугарин Георгио Семреџијев и Црногорац Еди Хоџић. Бељкаш је хапшен у акцији "Балкански ратник" због организованог шверца дрогом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана