Prijetio kaznom da bi uzeo mito

Nebojša Tomašević
Prijetio kaznom da bi uzeo mito

Banjaluka - Ekološki inspektor u opštini Srebrenica Ilijas Begić (58) nakon što je uočio nepravilnosti u firmi prijetio je kaznama, a zatim rekao da može da mi izađe u susret za 500 KM, kazao je u banjalučkom Okružnom sudu direktor preduzeća “Master frigo” iz Bujakovići kod Srebrenice, Milisav Jovanović.

- Nije direktno tražio novac, ali iz njegove priče shvatio sam da treba da dam 500 KM kako ne bih bio kažnjen. Kazao je  da nemamo ekološku dozvolu i da firma može biti kažnjena sa 20.000 KM, a odgovorno lice sa 3.000 KM. Rekao sam mu da je to nemoguće jer smo imali sva dokumenta - kazao je Jovanović na suđenju Begiću koga Republičko tužilaštvo tereti za primanje mita.

Dodao je da je tokom kontrole tražio malo vremena da  provjeri i pronađe sporna dokumenta.

- Begić je kazao da može da mi izađe u susret, da pokuša nešto. Kada sam ga upitao šta, on je odgovorio 500. Pitao sam ga čega, a on je odgovorio  maraka. Shvatio sam da toliko košta njegova usluga pa sam rekao da imam evre i da odemo na pumpu da ih promijenim za KM. Saglasio se s tim. Kasnije sam mu dao pare. Zapisnik kontrole u kome je pisalo da je u firmi sve u redu i da nema nepravilnosti stigao je poslije nekoliko dana poštom - kazao je Jovanović.

Istakao je da je Begić nakon nekog vremena opet pokucao na njihova vrata u društvu sa još jednim inspektorom.

- Tada mi je rekao da treba da mu dam još 2.000 KM i da me niko neće dirati. Kazao  sam da nemam kod sebe novca, a on je potom otišao - kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, inspektor se ubrzo vratio i zajedno s njim obišao firmu.

- Kada je vidio krompir u skladištu,  rekao je da će uzeti tri vreće. Nisam se bunio, jer neću se s njim tući za krompir. Tad je opet pomenuo 2.000 KM. Rekao je da će me pozvati telefonom - kazao je Jovanović.

Pojasnio je da je u međuvremenu slučaj prijavio policiji i od istražioca preuzeo 2.000 KM koje je kasnije u autu predao Begiću kada se s njim našao u Konjević Polju. Policija ga je nakon toga uhapsila. Na pitanje Begićevog advokata Gordana Joviševića da li je on ponudio mito ili mu je inspektor tražio, svjedok Jovanović je kazao da je “samo dao novac”.

Inspektor Begić u ranijem periodu sumnjičen je i za krađu električne energije u svojoj kući.

Koristio “dane žalosti”

Optuženi Ilijas Begić početkom jula izbjegao je da dođe na suđenje u banjalučki Okružni sud koristeći dane žalosti u Srebrenici.

On je tada sudu uputio zahtjev za odgađanje početka suđenja zbog slabog zdravlja navodeći uz to da je “juli proglašen za mjesec žalosti u Srebrenici”. Pošto se nije pojavio na ročištu suđenje tada nije održano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana