Prevarom pri registraciji zaradio 82.280 KM

N. T.
Prevarom pri registraciji zaradio 82.280 KM

Banjaluka - Bivši savjetnik za osiguranje u firmi "Mikrofin" Banjaluka Zoran Pilić (27) osumnjičen je da je zloupotrebama prilikom registracije vozila nezakonito prisvojio oko 82.280 maraka.

Protiv njega je u okviru akcije "Uplatnica" Policijska uprava Banjaluka podnijela izvještaj banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu. Terete ga za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, falsifikovanje isprave i navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja. Navodeći inicijale iz policije je saopšteno da je Pilić štampao uplatnice za uplatu potrebnih prihoda za registracije vozila i ovjeravao ih falsifikovanim pečatom.

- Osumnjičeni Z. P. je novac za uplate uzimao od klijenata, ali ga nije uplaćivao na račun javnih prihoda RS već zadržavao za sebe. Istragom je utvrđeno da za oko 500 zahtjeva za registraciju nije bilo uplata u budžet. Saslušan je veći broj svjedoka i prikupljeno dovoljno dokaza koji ukazuju da je osumnjičeni krivična djela počinio od oktobra 2013. do oktobra 2015. godine - pojasnili su u policiji.

Izvor blizak istrazi je kazao da je Pilić na računaru imao specijalnu aplikaciju s falsifikovanim uplatnicama sa već generisanim iznosima uplata za registraciju.

- Klijentima i kupcima polisa osiguranja govorio je kako su to pogodnosti, te im nudio mogućnost da umjesto njih završi cijeli proces registrovanja vozila. Zatim je sačinjavao dokumentaciju za registraciju i sa falsifikovanim uplatnicama davao radniku Agencije za posredovanje pri registraciji ili klijentima koji su takvu dokumentaciju predavali u referat za registrovanje vozila u PU Banjaluka - pojasnio je izvor blizak istrazi.

Pilić je za iste zloupotrebe sumnjičen i u februaru 2017. godine kada mu je na teret stavljeno da je prilikom registracije vozila nezakonito prisvojio 64.385 maraka.

Pilić je, kako nezvanično saznajemo, nakon ovog izvještaja neko vrijeme bio u bjekstvu, a nedavno se sam prijavio policiji i priznao krivicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana