Prevaranti ukrali tri miliona maraka

Nevena Bunić
Prevaranti ukrali tri miliona maraka

Banjaluka - Stanovnici Srpske dali su prošle godine oko tri miliona maraka lukavim prevarantima, koji su najčešće putem kupovine na internetu varali svoje žrtve.

Naivni građani su u 2018. godini prevareni 172 puta i to na razne načine.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) govore da su domišljati lopovi krali novac predstavljajući se kao prodavci na internetu.

- Prevare su najčešće izvedene prilikom ostavljanja avansa pri kupovini razne robe, automobila i stoke. Kupci u ovim slučajevima nisu dobili ono što su pazarili. Prodaja telefona, računara i druge robe na internetu takođe je način na koji su prevaranti nezakonito zarađivali. Kada bi naručili određeni telefon, građani bi u paketu dobili drugačiji model, najčešće jeftiniji. Prodaja pasa putem interneta je takođe čest način na koji varaju građane, a često to rade i putem prodaje tuđe imovine - rekli su u MUP-u RS.

Procenat rasvijetljenosti ovih krivičnih djela u 2018. iznosio je 93 odsto, a i godinu ranije bio je identičan.

- Prema izjavama oštećenih, ukupna pričinjena šteta nastala prevarama lani je iznosila 2.995.100 KM, dok je u 2017.  bila 1.345.900 KM - naveli su u MUP-u RS.

Posljednji slučaj prevare dospio je u žižu javnosti prije desetak dana kada je banjalučka policija tužilaštvu prijavila bivšeg direktora i vlasnika nekadašnjeg koncept bara i restorana “Zaplet” Gorana Zrnića

zbog sumnje da je za 150.000 maraka prevario pivaru “Jelen pivo”. Prema nezvaničnim informacijama, pomenuta firma uložila je novac u opremanje kafića i nabavila neophodnu opremu za rad, koju je Zrnić prodao nakon nekog vremena iako to nije smio da učini. Zrnić je s predstavnicima “Jelen piva” zaključio ugovor o korišćenju opreme i robe, te nije imao pravo da je proda. On je “Glasu Srpske” rekao da nije kriv za djelo za koje ga terete.

- “Jelen pivo” je  uložilo u opremanje lokala, ali nisu cijeli ugovor napravili sa mnom, već samo dio u iznosu do 10.000 evra. Većinski ugovor su potpisali sa djevojkom koja je držala lokal prije nas. Kada je ona zatvorila, preuzeli smo lokal i ugovor kako bismo mogli nastaviti saradnju. Oprema koju sam prodao je moja, a ne “Jelen piva” - kazao je Zrnić.

Skandaloznu prevaru u septembru otkrila je policija u Gradišci. Tada je tužilaštvu prijavljen predsjednik humanitarnog udruženja “Moj život je u vašim rukama” iz Gradiške Nenad Nedeljković (50) zbog sumnje da je prisvojio 6.000 KM namijenjenih za liječenje dječaka Milana Cerovca iz Doboja, oboljelog od leukemije. Nedeljkovića, koji je državljanin Srbije, terete da je od septembra do decembra prošle godine putem raznih akcija prikupljao novac za liječenje oboljelog mališana. On, navodno, prikupljenu sumu nije uplatio na žiro račun roditelja, nego je 6.000 KM prebacio na svoj račun, ne mareći za stanje bolesnog dječaka. Na taj način obmanuo je i roditelje i donatore. +

Više prevaranata

U MUP-u RS su rekli da su prošle godine zbog prevara nadležnim tužilaštvima podnijeli 139 izvještaja protiv 152 osobe.

- Osumnjičenih za prevaru lani je bilo za 13 odsto više nego 2017. godine. Prevare čine oko dva odsto ukupno evidentiranih krivičnih djela prošle godine - naveli su u MUP-u RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana