Pretukao cimera na psihijatriji

Nevena Bunić
Pretukao cimera na psihijatriji

Modriča - Pacijent Bolnice za hroničnu psihijatriju u Modriči V. V. (39) iz Bijeljine prijavljen je tužilaštvu zbog sumnje da je u samoodbrani pretukao drugog pacijenta u ovoj ustanovi.

Tuča u nekadašnjem Zavodu Jakeš desila se krajem juna, kada je jedan pacijent napao dvojicu bolesnika u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U vrijeme incidenta on je boravio na Akutnom odjeljenju gdje su bili smješteni i pacijenti na koje je nasrnuo. Prema priči direktora bolnice Milenka Đukića, taj pacijent je i ranije pravio incidente.

- Jedno vrijeme se bio smirio, ali mu se stanje pogoršalo. U bunilu je napao dvojicu pacijenata sa kojima je dijelio sobu, međutim, oni su uzvratili. Jedan napadnuti pacijent ga je u samoodbrani pretukao - kazao je Đukić.

Objasnio je da zaposleni stalno nadziru ovo odjeljenje, ali da je radnik koji ih je čuvao u vrijeme incidenta morao da izađe zbog intervencije u drugom dijelu bolnice.

- Brzo se vratio i kada je vidio šta se dešava, uz pomoć drugih radnika uspio je da ih rastavi. O svemu smo obavijestili policiju, pretučeni pacijent je prebačen u dobojsku bolnicu na Odjeljenje hirurgije, a potom i u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci - rekao je Đukić.

Prema njegovim riječima, povrijeđeni pacijent je nakon nekog vremena iz UKC-a vraćen u modričku bolnicu.

- On se vratio u našu ustanovu i trenutno se oporavlja. Pacijent koji ga je pretukao takođe je i dalje u našoj bolnici, ali njih dvojica nisu u istom odjeljenju - istakao je Đukić i dodao da zaposleni u bolnici pojačano nadziru učesnike sukoba i paze da ne dođe do nove tuče.

Kako nezvanično saznajemo, pacijent koji je pretučen zaradio je lomove kostiju lica, jer ga je prijavljeni V. V., koji ga je napao u samoodbrani, oborio i tukao nogama i rukama.

U Policijskoj upravi Doboj rekli su da V. V. terete za nanošenje teških povreda.

- Protiv osumnjičenog podnijeli smo izvještaj Okružnom tužilaštvu u Doboju - saopštili su u policiji ne navodeći više detalja.

U Bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči liječe se najteži slučajevi psihičkih oboljenja. Kako nam je objasnio direktor ove ustanove, pacijenti nisu vezani i stalno su na oku medicinara putem video-nadzora, a vežu ih jedino u slučaju da im se stanje pogorša i kada postanu nasilni.

Policija u Orašju takođe je imala posla sa nasilnim osobama. O. M. (40) je uhapšena nakon što je pretukla supruga (56) u kući u Kopanicama kod Orašja. Sve se desilo u ponedjeljak oko podneva kada se nasilna žena posvađala s mužem, a potom ga istukla i tom prilikom mu nanijela lakše povrede. Policija je ubrzo nakon dojave stigla i uhapsila nasilnicu. U MUP-u Posavskog kantona rekli su da joj je nakon isteka 24-časovog zadržavanja produžen pritvor.

- Radimo na utvrđivanju svih okolnosti u rasvjetljavanju nasilja u porodici - naveli su u policiji.

Prema nezvaničnim informacijama, O. M. i njen nevjenčani suprug su odnedavno zajedno.

Snimak tuče

Izvor blizak istrazi je ispričao da je bilo lako utvrditi kako je došlo do tuče zahvaljujući video-nadzoru.

- Odgovornost učesnika sukoba utvrđena je na osnovu pregleda snimka video-nadzora koji postoji u svim prostorijama u kojima borave pacijenti. Na snimku se jasno vidi ko je počeo tuču i koliko je sve to trajalo - rekao je izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana