Presuda banjalučkog suda: Optuženi Dobraš da vrati ukradenih 80.000 KM i odleži četiri godine

nezavisne.com
Presuda banjalučkog suda: Optuženi Dobraš da vrati ukradenih 80.000 KM i odleži četiri godine

Banjaluka - Zbog krađe oko 80.000 maraka, izvedene u decembru 2015. godine u kući Nedeljka Bojića iz Čelinca, Marinko Dobraš (58) iz Banjaluke osuđen je na četiri godine i tri mjeseca zatvora, a dužan je i da vrati ukradeni iznos.

U banjalučkom Okružnom sudu proglašen je krivim za tu tešku krađu, ali i za nedozvoljeno držanje oružja.

“Optuženi je obavezan da naknadi štetu Bojiću, i to 22.000 evra, 35.000 KM i 2.500 švajcarskih franaka”, navodi se u presudi.

Tokom te teške krađe, osim keša, ukradene su i brojne stvari, ali je Bojić u tom segmentu upućen na pravnu bitku.

“U pogledu naknade štete za pištolj 'Bereta', 150 metaka za taj pištolj, zlatni nakit - dvije burme, tri prstena, jednu narukvicu, ogrlicu i lančić, oštećeni je upućen na parnični postupak”, navodi se u presudi, te se dodaje da se optuženom oduzima oružje ručne izrade, takozvana kubura, te devet vojnih metaka.

Advokat Dobraša, Vladimir Kovačević, najavio je žalbu na presudu, jer smatra da je nezakonita i da nije urađena u skladu sa sudskom praksom, pošto, kako kaže, nije bilo dokaza da se donese takva odluka.

“Nije bilo materijalnih dokaza koji bi potkrijepili visinu ukradenog novca. Sud je svoju odluku bazirao na izjavi oštećenog, koji je mogao da kaže da je tu bilo i osam miliona maraka, a nije dostavio dokaz odakle mu toliki novac”, naveo je Kovačević.

U izjavi za “Nezavisne”, advokat je dodao da spori učešnje njegovog klijenta u toj teškoj krađi.

“Sud nije prohvatio dokaze odbrane, prema kojim optuženi ima jednojajčanog brata blizanca. On živi negdje u inostranstvu, a tužilaštvo i policija nije ga ni ispitala”, kazao je Kovačević.

Bojić je, prisjetimo se, ranije za “Nezavisne” izjavio da je štedio na raznim stavkama, kako on, tako i njegova supruga.

“Na moru nisam bio nikad! Svega sam dva-tri puta bio u kafani. Kada se to pogleda, pitam se gdje su mi uopršte pare, jer vidim da postoje ljudi koji imaju milione, a ne rade ništa!”, rekao je ranije Bojić.

U izjavi za “Nezavisne”, advokat je dodao da spori učešće njegovog klijenta u toj teškoj krađi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana