Пресуда бањалучким гинеколозима након седам година

Небојша Томашевић
Пресуда бањалучким гинеколозима након седам година

Бањалука - Седмогодишњи судски процес против бивших гинеколога Клиничког центра Бањалука Милана Јевтовића и Томислава Зрилића, који су оптужени за незаконити абортус, ускоро би требало да добије коначан судски епилог.

Они су прошле године неправоснажно осуђени на условне казне од по шест мјесеци затвора због незаконитог абортуса извршеног над Ернадом Жужић из Јајца. На ову пресуду уложена је жалба бањалучком Окружном суду, који би ускоро требало да донесе своју одлуку. Жалбено рочиште одржано је прије неколико дана и тада је одбрана тражила ослобађајуће пресуде, док је бањалучко Окружно тужилаштво захтијевало веће казне.

Оптужница, која је подигнута 18. октобра 2010. године, Јевтовића и Зрилића терети су 26. марта 2008. године изазвали незаконит абортус Жужићеве. Тог дана Жужићева је у раним јутарњим часовима дошла у КЦ Бањалука са мртвим плодом у лавору! Дежурни љекар одмах је посумњао да се ту радило о незаконитом абортусу па су у цијели случај укључени полиција и тужилаштво. Утврђено је да су родитељи тада двадесетогодишње Жужићеве преко породичних веза ступили у контакт са Јевтовићем и платили му 3.000 марака да изврши противзаконити прекид трудноће. 

- Јевтовић је прихватио новац и то што се од њега тражило. Истовремено је трудној дјевојци прописао таблете које су требале да изазову пријевремени пород. У то вријеме међусобно су контактирали СМС порукама и Јевтовић је провјеравао да ли се дјевојка придржава инструкција које јој је дао. Неколико дана касније Жужићева је добила трудове и са родитељима је сјела у аутомобил те се из Јајца запутила у Бањалуку. Међутим, током вожње почела је да се порађа. У аутомобилу је настала паника, усљед чега је њен отац изгубио контролу над возилом и слетјели су с пута - наводи се у оптужници.

Послије тога родитељи Жужићеве су позвали Јевтовића, који је дошао и дјевојку одвео у приватну клинику свог колеге Томислава Зрилића. Међутим, нешто је кренуло по злу па је Жужићева одвезена у бањалучки Клинички центар.

Негирање

Гинеколози Јевтовић и Зрилић су пред судом, али и у медијима, негирали кривицу за незаконити абортус. Зрилић је раније тврдио да је Жужићеву први пут видио 25. марта 2008. године након што га је Јевтовић замолио да прегледа пацијенткињу. Неколико часова након тога позвала га је дјевојчина мајка и рекла да је Ернада почела да крвари. Јевтовић је казао да је на молбу колеге из Јајца примио Жужићеву и њене родитеље и да је с њима разговарао свега пет минута.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана