Преминула глумица Нада Ђуревска

klix.ba
Преминула глумица Нада Ђуревска

Сарајево - У Сарајеву је у 65. години преминула легендарна Нада Ђуревска, једна од најзначајнијих босанскохерцеговачких глумица.

Нада Ђуревска је рођена 8. јануара 1952. године у Скопљу. Као шестогодишња дјевојчица 1958. године, Нада је стигла у Сарајево.


Завршила је Основну школу "Хасан Кикић", гдје је била изузетан ученик, а потом је матурирала у средњој медицинској школи, након које је уписала и завршила глуму. Први пут је заиграла у Чеховљеву "Вишњику", гдје је тумачила Варју. Нити један босанскохерцеговачки култни филм, почевши још од "Игманског марша" није могао проћи без Надиног појављивања.

Добитница је Златне Арене Филмског фестивала у Пули (Од злата јабука) и награда СИЗ-а града Сарајева 1989. за улоге: Маша (Чехов, Три сестре), Хасанагиница (Исаковић, Хасанагиница), Филомена (Молиере, Учене жене) Нађа (Црњански, Роман о Лондону).

Остаће упамћене њене улоге у представама: Изгубљени син, Wouzeck, Хамлет, Дупло дно, Медеја, Хотел слободан промет, Пасквелија, Мајка, Хасанагиница, Чекајући Годоа, У агонији, Пјешице.  


Након рата остварује врхунске креације у представама: Sarah Barnhardt, Тартуфе, Хамлет, Биће, биће, Дервиш и смрт, Крај игре, Сутон, Роберто Зуко, Ханка, Партија ремија, Тврђава, Сакати Били, Вишњик, Легенда о Али-паши, Први пут с оцем на изборе, Женски турбо-фолк бенд.

Добитница је многих награда, између осталог и Златног ловоровог вијенца за допринос умјетности театра МЕСС 2002. године.

Представом Вишњик, Народног позоришта Сарајево, 2004. године обиљежила је 30 година умјетничког рада и том приликом уручена јој је плакета Града Сарајева.

Нада Ђуревска је добитница Шестоаприлске награде града Сарајева, 2014. године.

Након уручења награде је изјавила да се повлачи са сцене, након 40 година рада.

Играла је и у многобројним телевизијским серијама и драмама, као и у низу филмова бх. хрватске, српске и македонске кинематографије. Добитница је великог броја награда.

Оставила је своје улоге као велику и неуништиву вриједност по којој ће је се сјећати многе генерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана