Prekinut lanac šverca duvana iz BiH u Hrvatsku

Agencije
Prekinut lanac šverca duvana iz BiH u Hrvatsku

Sisak - U operativnoj akciji "Tekija" koju su sproveli hrvatska policija i carina sa MUP-om Republike Srpske zaplijenjeno je oko dvije tone duvana i razbijen krijumčarski lanac u kojem je učestvovalo više hrvatskih i državljana Bosne i Hercegovine.

Krivične prijave su podnete protiv 12 osoba iz Hrvatske, dok MUP Republike Srpske procesuira svoje državljane, pošto je završena kriminalistička istraga zbog nedozvoljene trgovine i izbjegavanja carinske kontrole, prenijela je Hina.

Kako je obrazložio šef Odsjeka za organizovani kriminalitet sisačko-moslavačke policije Edin Ciriković, utvrđeno je da su šverceri u periodu od avgusta 2014. do aprila ove godine duvan prebacivali u vrećama u čamcina preko Une ili ga prenosili preko kopnene granice kod Topuskog iz BiH u Hrvatsku.

Duvan bi potom preprodavali kupcima na području Siska, Petrinje i Zagreba.

Tržišna vrijednost duvana oduzetog u više akcija procjenjuje se na oko 50 000 evra, čime je državni budžet oštećen za oko milion kuna (više od 130 000 evra) neplaćenih dažbina.

Ciriković je kazao da je za jednu cigaretu potrebno oko gram duvana, što znači da se oduzetim duvanom moglo proizvesti dva miliona cigareta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana